StoryEditor

Kožul: Potpisati sporazume o readmisiji sa zemljama iz kojih dolaze migranti

Piše D  /  28.01.2021., 11:01h

Među inicijativama je i ona zastupnika HDZ-a Predraga Kožula kojom bi Zastupnički dom trebao zadužiti Vijeće ministara BiH, te ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova da hitno pokrenu procedure za potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Tom inicijativom, ako prođe komisijsku fazu i bude usvojena u Zastupničkom domu, Vijeće ministara bilo bi zaduženo da o poduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Zastupnički dom najkasnije 90 dana od dana usvajanja inicijative.

Također, trebala bi biti određena i komisija za razmatranje inicijative kojom se traži od Vijeća ministara da u roku od 15 dana dostavi Domu detaljnu informaciju o Odluci Federalne službe za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije da privremeno zabrani uvoz krušaka iz BiH.

Ta informacija trebala bi sadržavati i mjere koje su poduzete nakon 21. prosinca 2020. godine kada su ruski partneri upozorili institucije BiH na mogućnost uvođenja restriktivnih mjera, kao i o podacima o izvezenim količinama krušaka i jabuka u 2019. i 2020. godini.

Bit će određena i komisija koja će razmatrati zastupničku inicijativu kojom se od Vijeća ministara BiH traži detaljna informaciju o ispunjavanju obveza BiH iz sporazuma s Europskom unijom o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu, kao i poduzetim mjerama da BiH ne ostane bez izvoznih dozvola u EU.

Zastupnici traže, po procedurama, razmatranje i inicijative kojom se traži informacija o Odluci Energetske zajednice da uvede sankcije BiH, aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH poduzelo da do sankcija ne dođe i planu aktivnosti za ispunjavanje obveza BiH kojim bi razlozi za uvođenje sankcija bili otklonjeni.

Pred članovima Kolegija je i određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o radu Neovisnog odbora kao neovisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Poslije Kolegija, kojeg čine predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) i dopredsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), zasjedat će Prošireni kolegij, a potom i sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:10