Article_Top_970x250

KOŽUL O INICIJATIVI ZA SMJENU MINISTRA GRUBEŠE: Klasični primjer štetnog pritiska na pravosuđe

reakcija

KOŽUL O INICIJATIVI ZA SMJENU MINISTRA GRUBEŠE: Klasični primjer štetnog pritiska na pravosuđe

velj 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Članovi Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog dom  Parlamenta BiH BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH pokrenuli su inicijativu za smjenu ministra pravde u  BiH Josipa Grubeše. Inicijativu je danas Povjerenstvu predložio zastupnik Komšićevog DF-a Zlatan Begić, a kao obrazloženje je naveo “loše rezultate rada i neodazivanje na saslušanje pred Privremenim istražnim povjerenstvom”.

Šest članova povjerenstva bilo je za ovu inicijativu; Damir Arnaut (NS), Dragan Mektić (SDS), Zlatan Begić (DF), Branislav Borenović (PDP), Mira Pekić (PDP) i Zukan Helez (SDP). dok je dok je Alma Čolo (SDA) bila suzdržana.

Komentar ove inicijative za smjenu ministra Grubeše HMS je zatražio od Predraga Kožula, zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Kožul je kazao da se ovdje radi o klasičnom primjeru štetnog pritiska na rad pravosuđa.

-Radi se o neurotičnoj, nepotrebnoj, neprovedivoj i štetnoj inicijativi s obzirom na ono što Ministarstvo pravde i Vijeće ministara rade i trebaju uraditi vezano za reformu pravosuđa. Rad ovog povjerenstva je klasični primjer štetnog pritiska na pravosuđe i na one dijelove i članove pravosudnih institucija koji se pojedinim članovima povjerenstva ne sviđaju, a s ciljem političkog usmjeravanje rada pravosuđa, rekao je Kožul za HMS.

Podsjećamo, ministar Grubeša je ranije danas HMS-u otkrio kakve novine donosi nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, koji bi uskoro treba biti dostavljen Vijeću ministara BiH, a najavio je i donošenje zakona o sukobu interesa što je također jedna od preporuka iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

-U osnovna pitanja koja su ugrađena i uređena Nacrtom zakona, i koja zahtijevaju žurno usvajanje su; sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za stegovne prekršaje i stegovne postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja, kazao je Grubeša za HMS.

Dnevnik.ba