StoryEditor

Kožul: BiH treba političku stabilnost, EU i NATO nam moraju biti cilj

Piše D  /  11.09.2019., 12:09h

Ako hoćemo da BiH konačno krene putem napretka i svi zajedno gledamo pozitivne procese u budućnosti, potrebna nam je politička stabilnost, izjavio je Predrag Kožul, zamjenik predsjedatelja Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Komentirajući nefunkcioniranje i blokade u Parlametu BiH, Kožul je rekao kako bez političke stabilnosti nema niti stabilne vlasti. Osjetili smo svi, naglasio je, najviše naši građani ali i europski partneri što znači blokada procesa kako bi se poboljšala kvalita života i završile reforme u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnik HDZ-a je pozvao na dogovor kako bi profunkcionirala oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i Parlamentarni odbori.

"Moramo stabilizirati odnose unutar konstutitivnih naroda, pokušati naći kompromis u svim važnim stvarima za BiH. Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija kojih se moraju rješavati. Za to je opet potreban dogovor partnerskih stranaka. Kriza oko uspostave vlasti na svim razinama u BiH ne šalje dobru poruku svijetu i nije dobra za nikoga. Sve pretpostavke oko formiranja Vijeća ministara su ispunjene u kolovozu sukladno dogovoru lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a, što je rezultiralo potpisom Načela o uspostavi vlasti. Nažalost, dogovor nije ispoštovan zbog uvjetovanja iz Sarajeva", rekao je.

Naglasio je kako je opredjeljenje hrvatske politike da se Vijeća ministara što žurnije uspostavi i to bez uvjetovanja, "kako bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih pitanja u BiH koja čekaju, i iz dana u dan se stvaraju nova". 

"Ključno je da se što prije predstavnici stranaka vrate razgovorima i učine sve kako bi BiH mogla ostvariti najvažnije vanjskopolitičke ciljeve", istaknuo je.

Također, podsjetio je kako hrvatska politika u BiH nema dvojbi oko euroatlantskih integracija jer za njih nema alternative.

"No, za to nam trebaju vjerodostojni partneri i vjerodostojne institucije s punim izbornim legitimitetom na razini BiH. To u ovom trenutku nemamo, jer Vijeće ministara u tehničkom mandatu sa dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti to nije", zaključio je Kožul.

J.G. / Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:30