StoryEditor

Kovačić prvi Hrvat od 100 milijuna eura

Piše D  /  28.06.2019., 09:06h

Mateo Kovačić ili prvi hrvatski nogometaš od sto milijuna eura! To je spektakularan ishod transfera 25-godišnjega reprezentativca Hrvatske iz Real Madrida u Chelsea, čijim je zaključenjem engleski klub uspio preduhitriti Fifinu zabranu transfera koja stupa na snagu 30. lipnja, a Mateu priskrbiti status hrvatskoga transfernog rekordera, piše Večernji list.

Naime, odštetni iznos koji su inozemni klubovi, najprije Inter, potom Real Madrid i sada Chelsea, ugovorili za Matea Kovačića upravo se popeo na vrtoglavih 99 milijuna eura, što je neusporedivo više od svota plaćenih za bilo kojega hrvatskog nogometaša.

Do sada je rekorder bio Mario Mandžukić, za kojega su Wolfsburg, Bayern, Atlético Madrid i Juventus ukupno bili izdvojili 63 milijuna eura.

Zeleno svjetlo za “operaciju Kovačić” dao je novi trener londonskih Bluesa, legendarni Frank Lampard, fasciniran Mateovim značajem i utjecajem u igri Chelseaja, čiji se klimaks dogodio u finalu Europske lige protiv Arsenala u Bakuu.

Tom briljantnom izvedbom Kovačić si je zacementirao poziciju u Lampardovim planovima i on će, uz američkog Hrvata Christiana Pulisica dovedenog iz Borussije Dortmund za 64 milijuna eura, biti najveće pojačanje Chelseaja ovoga ljeta.

Još jedan Kovačićev glamurozni transfer potvrda je Mateove visoke reputacije na najvišoj svjetskoj razini, i još će jednom potpuno razoružati sve njegove kritičare. Posrijedi je vezist najplemenitije sorte čiji životopis, osim rekordnih transfera, upotpunjuje i još jedan doista raritetan podatak.

A da još zabija golove...

Mateo Kovačić jedini je svjetski nogometaš koji je osvojio čak četiri europska klupska trofeja zaredom, a između njih i srebro na Svjetskom prvenstvu. Kovačić u svojim vitrinama ima medalju kao osvajač tri naslova u Ligi prvaka s Realom Madridom te Europske lige s Chelseajem. Stoga to što danas Mateo na tržištu vrijedi pedeset milijuna eura ne treba nikoga iznenaditi.

A zamislite koliko bi tek vrijedio da – zabija golove! Naime, Mateo Kovačić u protekloj je sezoni odradio za Chelsea 51 nastup ili 3087 minuta bez pogotka, u prethodnoj za Real Madrid 36 nastupa (1823 minute), i tek u onoj 2016./2017., u siječnju 2017., posljednji put upisao se u strijelce, za Real Madrid protiv Sociedada. U dresu reprezentacije pak prvi i posljednji put zabio je u lipnju 2015. godine u prijateljskom srazu s Gibraltarom u Varaždinu. Ima 52 nastupa i jedan gol!

Kovačićev transfer u Chelsea ne bi trebao biti jedini dolazak Hrvata na Otok ovoga ljeta. Ivan Perišić (29) nada se da će mu se nakon četiri godine napokon ispuniti želja za prelaskom u engleski klub premda toj temi treba pristupiti s određenom dozom rezerve. Ivan je jednom već bio nadomak prelaska u Manchester United, a sada ga se, drugu godinu zaredom, povezuje s Arsenalom.

Dogodi li se taj transfer, bio bi po svojim gabaritima negdje u razini s Kovačićevim i time bi, zajedno s Vlašićevim u CSKA, bilo kompletirano rekordno hrvatsko transferno ljeto. Za usporedbu, u ljeto 2015. godine transferi Kovačića iz Intera u Real Madrid, Mandžukića iz Atlética u Juventus i Perišića iz Wolfsburga u Inter bili su dosegnuli 71 milijun eura.

Mandžo je kapetan

Hrvatski reprezentativni nogometaši i dalje su i te kako tražena roba u Europi, ali istodobno i visokih odštetnih zahtjeva, pa i primanja.

Takvi su, primjerice, slučajevi Andreja Kramarića u Hoffenheimu, Josipa Brekala u Wolfsburgu ili Marcela Brozovića, koji u Interu ima odštetnu klauzulu od čak 60 milijuna eura. Time si je Marcelo ograničio mogućnost odlaska sa San Sira na tek nekoliko europskih adresa.

Na kraju, i ovoga ljeta, već poput trakavica, nastavljena su paušalna nagađanja o odlascima Ivana Rakitića iz Barcelone i Marija Mandžukića iz Juventusa. Pomalo neshvatljivo, s obzirom na to da obojica imaju sjajne statuse i plaće u svojim klubovima. Raketa je i u prošloj sezoni bio najkorišteniji igrač Barçe, a Mandžo, koji među navijačima Juvea ima kultni status, dogurao je do laskavoga, prestižnoga statusa kapetana Juventusa i prije dva mjeseca potpisao novi ugovor.

Najveći transferi Hrvata:

1. Kovačić iz Intera u Real (31 mil. eura)
2. Modrić iz Tottenhama u Real (30)
3. Lovren iz S’amptona u Liverpool (25,3)
4. Pjaca iz Dinama u Juventus (23)
5. Mandžukić iz Bayerna u Atlético (22)
6. Mandžukić iz Atlética u Juventus (21)
7. Modrić iz Dinama u Tottenham (21)
8. N. Kalinić iz Fiorentine u Milan (20)
9. Ćaleta-Car iz Salzburga u Marseille (19)
10. Perišić iz Wolfsburga u Inter (19)

Iza njih slijede: Rakitić iz Seville u Barcelonu (18 mil. €), Vrsaljko iz Sassuola u Atletico (16 mil. €), N. Kalinić iz Milana u Atlético (15 mil. €), Ćorluka iz Manchester Cityja u Tottenham (13,75 mil. €)...

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:14