StoryEditor

KOVAČIĆ JE NAJBOLJI DRIBLER LIGA PETICE Još jedan dokaz da Real ima novu hrvatsku zvijezdu

Piše D  /  12.03.2018., 01:03h

I dok su ovo citati o Kovačiću iz Marce, dakle subjektivni dojam najčitanijeg španjolskog lista i "Realovog fanzina", egzaktni pokazatelji brojačno svjedoče o Kovačićevom preporodu.
 
S uspješnošću od čak 96,15 posto na utakmicama La Lige, Kovačić je najbolji dribler u pet najjačih europskih liga ove sezone. U obzir su uzeti igrači koji su barem 25 puta pokušali nadmudriti suparnike, piše Index.

Podsjećamo, krajem siječnja Real je jedva pobijedio kod Leganesa (1:0) u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa kralja, ali nakon utakmice najviše se pisalo o još jednoj lošoj utakmici aktualnog prvaka Španjolske, Europe i svijeta te posebno o novom očajnom nastupu Matea Kovačića. Realovu hrvatskom veznjaku Marca je tada posvetila čak dva teksta nakon utakmice.
 
"Gdje je nestao Kovačić s početka sezone?" s podnaslovom "Hrvat je daleko od svojih najboljih dana", isticala se "Još jedna jadna Hrvatova partija koji ni po čemu ne podsjeća na svoja sjajna izdanja iz prošle i početka ove sezone."
 
Kovačić je tijekom prošle Realove trijumfalne sezone odlično iskoristio ozljede Casemira i Kroosa te sakupio 39 nastupa za Real, igrajući jako dobro.
 
Zidane ga je na početku ove sezone promovirao u prvotimca, za što mu je Kovačić vratio novim zapaženim nastupima. Ali 13. rujna, na utakmici prvog kola Lige prvaka protiv APOEL-a, ozlijedio je aduktor.
 
Vratio se dva mjeseca kasnije, a Zidane je svom miljeniku dao najveću priliku, u El Clasicu protiv Barcelone trebao je čuvati Messija. Završilo je tako da je Kovačić u svim izvještajima s utakmice proglašen glavnim krivcem za debakl 0:3 i predavanje naslova najvećem rivalu nakon manje od pola sezone. 

Nakon toga je degradiran u drugu momčad, točnije među igrače koji su formalno dio seniorskog sastava, ali koji kao prvotimci u La Ligi ili LP-u igraju samo ako dođe do velike krize s ozljedama, dok priliku za nametnuti se treneru traže kroz najmanje važan Kup Kralja.
 
Ali Kovačić posljednjim nastupom u tom natjecanju nije sebi napravio nikakvu uslugu. Marca je o tome svjedočila i drugim tekstom posvećenom hrvatskom veznjaku, naslovljenim "Najbolja definicija Kovačića je nepromašiva prilika koju je promašio".
 
Mjesec dana kasnije, isto je mjesto radnje, glavni likovi, a Marca je opet čak dva teksta posvetila Realovu Hrvatu. Samo što on više nije bio antijunak, nego heroj.
 
Real je 21. veljače pobijedio kod Leganesa 3:1 u iznimno važnoj prvenstvenoj utakmici. S ova tri boda skočio je s četvrtog mjesta, zadnjeg koje vodi u Ligu prvaka, na treće.
 
Najzaslužniji za bitan trijumf kod kluba koji je u uzvratu spomenute Kup utakmice izbacio Real pobjedom na Bernabeuu, bio je Mateo Kovačić. Pokrenuo je akcije, odigrao ključna dodavanja u njima ili izborio penal kod sva tri gola njegove momčadi.
 
Nakon utakmice, na pohvalama tradicionalno škrti Zinedine Zidane, Kovačićevu predstavu nazvao je fenomenalnom, a Marca, kako smo rekli, opet ima dva teksta samo o Kovačiću. Jasno, oba potpuno suprotno intonirana od onih pisanih ranije na istom mjestu.

"Realova igra teče kroz Kovačića: 97 posto uspješnih dodavanja i zaslužan za tri gola", naslov je prvog u kojem se odmah na početku podsjećalo:
 
"Mateo Kovačić više se ne sjeća Lea Messija. El Clasico mu je toliko naštetio da mu je trebalo dosta vremena kako bi ga prebolio. Iako više uz njega nije bilo Argentinca, on ga je nastavio proganjati u narednim utakmicama. Ali to je sada samo loša uspomena. Mateo se kod Leganesa vratio fantastičnom predstavom. Bez Kroosa, Kovačić se vratio u najvećem stilu, kao igrač koji uvijek donosi prave odluke, ne griješi i suparničke linije lomi jednim pokretom tijelom. Realovu igru oblikuje svojim kopačkama. Balkančevih 88 točnih dodavanja njegov je rekord otkako je u Madridu. Koliko su njegovi pasovi odlučujući, pokazuje što je bio ključni sudionik u akcijama za sva tri Realova gola."
 
Drugi tekst, naslovljen "Kovačić, najbolji veznjak na terenu" i podnaslovljen "Briljantno režirao utakmicu", ističe da je Modrić potpuno kontrolirao događaje na terenu tijekom utakmice. "Hrvatski internacionalac postao je oslonac suigračima koji su tražili njega kada je trebalo galvanizirati momčad u borbi za tri ključna boda. Hrvat je sjajno pazio na loptu i uspješno je dodao 88 puta od 91 pokušaja. 
 
Ali Mateo nije samo dodavao gotovo nepogrešivo, on je jednako uspješno oduzimao loptu, igrao obranu i povrh svega, pokazao da je Realova zvijezda u usponu. Sve to igrajući najbolju utakmicu otkako je u Madridu."
 
Odigrao je tako da je Zinedine Zidane, tradicionalno škrt na pohvalama, nakon meča izjavio da je "Mateo fenomenalan". Marca je Kovačića prozvala MVP-om utakmice i posvetila čak tri teksta "briljantnom režiseru utakmice" koji je "držao cijelu sredinu terena".
 
Kovačić je ovakve hvalospjeve zaslužio savršenom partijom u kojoj je od 91 pokušaja dodavanja imao čak 88 preciznih, što je uspješnost od fenomenalnih 97 posto i naravno njegov rekord u La ligi. 
 
Ovdje pak vidimo ostale taksativno nabrojane brojčane pokazatelje njegove izvrsnosti kod Leganesa koji svjedoče da je Kovačić odigrao vrhunsku dvosmjernu utakmicu. Podijelio je dvije ključne i tri duge lopte, imao savršen driblerski učinak, sa svih osam uspješnih pokušaja nadmudrivanja suparnika. Pobijedio je u čak 15 dvoboja. Tri lopte je presreo i četiri puta oduzeo loptu fizičkim kontaktom. Nakon ovoga se zadnja napomena "Predstava za naslov igrača utakmice" čini suvišnom, točnije samorazumljivom: 

Nakon partije života kod Leganesa, Kovačić je bio prvotimac na prvenstvenim utakmicama protiv Alavesa i Espanyola, dok je protiv Getafea dobio desetak minuta, a nije igrao na meču s Eibarom. 
 
Tema ovog teksta je Kovačićev sjajan učinak u španjolskom prvenstvu, ali moramo naglasiti i da se njegovo "ponovno rođenje" ogleda i u Ligi prvaka. Zidane je pokazao koliko ga cijeni time što ga je postavio u prvu momčad u Realovoj utakmici sezone, uzvratu osmine finala LP kod PSG-a, a Kovačić mu se odužio još jednim dokazom svoje renesanse. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:02