StoryEditor
dodikov savjetnik

Kovačević: U Predsjedništvu nažalost nema hrvatskog člana, bošnjački članovi to zlorabe i dodatno krše Ustav

Piše desk  /  03.09.2022., 13:50h

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević poručio je danas da su bošnjački članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović najočigledniji primjer što bošnjačka politika želi u BiH - potpunu eliminaciju Hrvata i grub napad na Srbe i Republiku Srpsku.

Njihova strategija je jednostavna da izaberu, umjesto jednog, dva člana Predsjedništva BiH, koji predstavljaju bošnjački politički element, a da poslije toga krenu u grubo kršenje Ustava kako bi napali prava Srba i Republike Srpske i rušili Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum i usmjeravali politiku samo u pravcu koji odgovara isključivo njima - rekao je Kovačević za RTRS.

Smatra da je jako bitno očuvati kontinuitet odlučnog suprotstavljanja takvim antiustavnim i antidaytonskim namjerama bošnjačke politike u Predsjedništvu BiH.

– Vidimo da Džaferović i Komšić očekivano djeluju sinkronizirano, ignoriraju Ustav BiH, činjenicu da se i po njemu i po Poslovniku Predsjedništva sve odluke iz oblasti vanjske  politike moraju donositi konsenzusom. Tog konsenzusa, poznato nam je, nema po mnogim pitanjima. Oni djeluju samostalno, donose odluke koje su na štetu i Srba i Hrvata, na štetu BiH – rekao je Kovačević.

Kovačević je ocijenio da Džaferović i Komšić najviše rade na tome da BiH vode prema kraju i da dođu do toga da ona kao politički subjekt nestane.

– Mi pozivamo na dijalog, na poštivanje Ustava BiH, Daytonskog sporazuma, jer je to jedini način na koji BiH može funkcionirati. Ako neko drugi želi da BiH ne funkcionira, to nije naš problem, mi ćemo se onda vrlo lako prilagoditi takvim okolnostima i to je nešto što ćemo da pokažemo u narednom periodu – rekao je Kovačević.

Kazao je da srpski član Predsjedništva BiH inzistira da se mora poštivati Ustav i da, kad god se treba donijeti odluka iz oblasti međunarodnih odnosa, ona mora biti donesena u Predsjedništvu, u skladu s Ustavom i Poslovnikom.

– Za nju moraju glasovati sva tri člana, bez obzira na to što tamo, nažalost, nema predstavnika Hrvata – naglasio je Kovačević i pojasnio da članovi Predsjedništva, kad god nastupaju u ime BiH, moraju imati usuglašen tekst s kojim će predstaviti stavove BiH.

Dodao je da Komšić i Džaferović, u onim okolnostima kada predsjedavaju Predsjedništvu, što je čisto tehnička stvar, u potpunosti zlorabe funkciju i iznose samostalno svoje politike.

Odgovarajući na pitanje je li moguće realizirati opoziv Džaferovića pred kraj mandata, Kovačević je rekao da Dodik time šalje političku poruku da se ne može konstantno rušiti Ustav, napadati na prava Srba i Hrvata u BiH, a da na to ne postoji nikakav odgovor.

– Jasna je poruka kada nekome tko loše radi svoj posao vi poručujete da zaslužuje smjenu. To je nešto što treba uraditi i što bi svi trebali pozdraviti – rekao je Kovačević.

Istaknuo je da nije riječ samo o političkim odlukama, već i o odlukama koje imaju ekonomske posljedice.

– Jasno je da oni u Predsjedništvu blokiraju sve ekonomske projekte za Republiku Srpsku. Čemu i kome može smetati plinovod koji treba ući u Republiku Srpsku, od kojeg će korist imati svi u BiH? Na prvom mjestu će korist imati Sarajevo, koje i sada najveći potrošač plina u BiH – kazao je Kovačević.

Podsjetio je da Dodik već nekoliko sjednica zaredom na dnevni red konstantno stavlja iste teme – smjenu Džaferovića, inicijativu da se BiH pridruži “Otvorenom Balkanu”, odluku o početku izgradnje aerodroma u Trebinju, a da Džaferović i Komšić, čim vide da je projekt u Srpskoj, bez obzira na to što bi svi imali korist od njega, odmah blokiraju.

– Mi smo konstantno podržavali sve projekte za Federaciju BiH, jer nemamo ništa protiv bilo kojeg čovjeka u FBiH. Ono protiv čega mi imamo nešto protiv to je agresivna bošnjačka politika koja nam želi oduzeti sva prava koja su nam zajamčena Ustavom - rekao je Kovačević.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:48