StoryEditor
vraćanje nadležnosti

Kovačević: Pravosuđe je u nadležnosti entiteta, jasno piše u Daytonskom sporazumu

Piše desk  /  08.02.2022., 22:06h
Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da je pravosuđe u nadležnosti Republike Srpske i FBiH i da u Ustavu Srpske jasno piše da postoji VSTS Republike Srpske.

On je dodao da je procedura u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi ovog savjeta u skladu s ustavom BiH i Republike Srpske, prenosi RTRS.

- Dakle, procedura koju vodimo u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi ponovnog osnivanje VSTS Srpske je u potpunosti demokratska, ustavna i u skladu s Dejtonskim sporazumom - rekao je Kovačević za RTRS komentirajući navode zastupnika SDA da je sjednica NSRS s točkama dnevnog reda koje se tiču zakona o VSTS i o nepokretnoj imovini, "do sada najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum".

Kovačević je upitao zastupnike SDA o kakvom napadu na Daytonski sporazum govore kada je na osnovu ovog sporazuma jasno da je pravosuđe u nadležnosti entiteta, pozivajući ih da pronađu gdje to u Sporazumu piše da je pravosuđe nadležnost BiH ili da BiH ima VSTS.

- Ako to piše bilo gdje u Dejtonskom sporazumu, mi smo spremni povući sve to iz procedure u NSRS - rekao je on.

Kovačević je dodao da "SDA nastavlja po svojoj oprobanoj praksi da neko tko je zapalio požar sada želi da se predstavi kao vatrogasac".

Komentirajući poziv SDA Christianu Schmidtu da, kako je navedeno, sankcionira one koji rade na kršenju Daytona, Kovačević je naglasio da SDA sve što radi zasniva na pozivu strancima da kažnjavaju Srbe i Hrvate kako bi nastavili da ispunjavaju njihove političke želje, ali da to neće proći jer je neodrživo.

- Republika Srpska se vraća onome što jeste ustavni okvir i predak i u BiH i u Srpskoj i to je proces koji nikakva kuknjava iz centrale SDA i nikakav apel prema nepostojećem visokom predstavniku neće moći da zaustavi - poručio je Kovačević.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 21:57