StoryEditor
"dosta je"

Kovačević: Ovo više ne može, Srpska će vratiti sve što joj pripada

Piše Srna  /  06.11.2021., 13:59h
Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da se već 26 godina radi na tome da se Republika Srpska umanjuje po principu "kuhanja žabe", ali da je sada došao trenutak da "iskoči iz lonca" i vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

"Oni polako kuhaju žabu i žele da jednog trenutka Srpska bude potpuno 'skuhana' i da nestane, ali mi smo sada potpuno svjesni tog procesa. Bili smo svjesni i ranije, ali međunarodne okolnosti su bile drugačije i nismo mogli da iskočimo iz lonca. Sada veoma jasno 'iskačemo iz lonca' i veoma jasno kažemo - dosta je, ovo više ne može. Srpska će vratiti sve ono što joj pripada", rekao je Kovačević.

Kovačević je istaknuo da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik vodi jasnu nacionalnu politiku u interesu svih građana i naroda Srpske, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za građane Srbije.

"Republika Srpska ne smije nestati i to je naš osnovni prioritet", poručio je on.

Kovačević je rekao da bez obzira na sve pritiske Republika Srpska ima i ozbiljnu međunarodnu komunikaciju, te podsjetio da danas u Banja Luku došao mađarski premijer Viktor Orban, a sutra premijer Slovenije Janez Janša, dok će Dodik u ponedjeljak ili utorak sastati se s turskim predsjednikom Erdoganom.

"Ali, ne možemo biti konstruktivni tamo gdje je nacionalni interes našeg naroda. Republika Srpska ne smije nestati i to je naš osnovni prioritet. Sve što rade više od četvrt vijeka jeste da Srpska nestane. Oni su Dayton u potpunosti izmijenili, tako da maltene više ne postoji onakav kakav je potpisan", rekao je Kovačević.

"Na milijun stvari koje su radili mimo Ustava, mi sada kažemo - dosta. Sada ćemo da se vratiti onome što smo potpisali 1995. godine u Daytonu kao strana. Sada jasno kažemo da želimo da se vratimo na ono što piše u važećem Ustavu i da Srpskoj vratimo ono što joj pripada", naveo je Kovačević.

On je naglasio da sada oni nasilnici koji su sve vrijeme na nezakonit, neustavan, antidaytonski, nedemokratski i anticivilizacijski način sve oduzimali Srpskoj prijete nekim sankcijama.

"Mogu oni da prijete bilo čim. Republika Srpska i njeno rukovodstvo, na čelu s Dodikom, su potpuno odlučni da Srpskoj vrate ono što joj pripada i u tome ne planiraju da prekrše ustav, zakon ili teritorijalni integritet BiH, Daytonski sporazum", rekao je Kovačević.

Govoreći o činjenici da Christianu Schmidtu nije bilo omogućeno da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti UN o BiH i podnese izvještaj o BiH, Kovačević je rekao da je time Schmidtu stavljeno do znanja ono što jeste međunarodno pravo.

On je podsjetio da je Vijeće sigurnosti UN jedini relevantan da imenuje visokog predstavnika BiH u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma, nakon što se strane potpisnice usuglase i to bude potvrđeno rezolucijom.

"Jasno je sada da visokog predstavnika nema. Građanina Schmidta je imenovao jedan određeni dio zemalja i on može da bude njihov predstavnik, mi nemamo ništa protiv toga. Suština je da ne on može da bude visoki predstavnik jer nije izabran i to se vidjelo na sjednici Vijeća sigurnosti, jer visoki predstavnik ne postoji", rekao je Kovačević za TV Pink.

On je podsjetio da su dvije stalne članice Vijeća sigurnosti Rusija i Kina jasno rekle što o tome misle, a da je ruski predstavnik u UN naglasio da visokog predstavnika za BiH nema i da čak i ne postoji bilo tko kao kandidat.

Kovačević je dodao da, nakon što Schmidt nije mogao da pročita svoj izvještaj, Sven Alkalaj pročitao je taj pamflet iz čega je jasno tko je pisao - najradikalniji predstavnici Bošnjaka.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 03:00