StoryEditor
bivši hrvatski veleposlanik

Kovačević: "Normalizacija odnosa? Sve dok političke elite u Srbiji i Vučić ne odustanu od srpskog svijeta..."

Piše desk  /  07.01.2023., 13:05h

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik, analizirao je božićni prijem SNV-a na kojemu je bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

S prijema su poslane poruke o izgradnji boljih odnosa između Srbije i Hrvatske. Na prijemu je bio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je istaknuo da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije.

"Vidi se pomak. I naš premijer i Dačić izbjegavali su koristiti neke formule, pokušali su na sadržajan način izreći ono o čemu razmišljaju. Premijer je istaknuo razlike u pristupima između Srbije i Hrvatske, ali je istaknuo i pozitivna iskustva", kazao je Kovačević. "Naglasio je da je za razvoj daljnih odnosa nužno usuglasiti se o istini o prošlosti", dodao je.

Kovačević ističe da je inicijativa krenula od predstavnika manjina koji se zauzimaju za unapređenje položaja manjina. "Čini mi se da ovi govori u petak, koji su bez euforije, otvaraju mogućnost za napredak", smatra. "Mislim da postoje razlozi za umjereni optimizam. Kontakti su uspostavljeni i pretpostavljam da će to intenzivirati razgovore o otvorenim pitanjima", dodaje bivši veleposlanik.

Iako je Tomislav Žigmanov postao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Srbiji, što je korak unaprijed, prava manjina u Hrvatskoj i Srbiji su različita. "Nisu jednaka prava i s hrvatske strane se inzistira na reciprocitetu, na tome da u Srbiji položaj hrvatske manjine treba biti uređen onako kako je položaj srpske manjine uređen u Hrvatskoj. Treba imati na umu da europska konvencija o pravima manjina ne inzistira na reciprocitetu – ključno je da se manjinska prava poštuju i da bude zajamčena građanska ravnopravnost", objašnjava bivši veleposlanik za N1.

Kovačević naglašava da Žigmanov nije izabran u parlament kao predstavnik manjina, on je bio na zajedničkoj koalicijskoj listi. "Problem se, kad je riječ o Hrvatima u Srbiji, ticao i odnosa između pripadnika hrvatske manjine, tamo izborni zakon propisuje određene uvjete koji se dosad nikad nisu stekli, ponajprije zbog nesloge Hrvata, ali i državne politike promicanja interesa Bunjevaca", dodaje Kovačević.

Komentirao je i položaj Srbije u regiji te što je to točno potrebno da bi se počelo raditi na normalizaciji susjednih država. "Sve dok političke elite u Srbiji, a pritom najprije mislim na predsjednika Aleksandra Vučića, ne budu odustale od ideologije srpskog svijeta, neće postojati realne osnove za uspostavu normalnih odnosa sa susjednim državama. Srbija je u većoj mjeri remetilački nego stabilizacijski faktor u regiji", istaknuo je Kovačević.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 02:39