StoryEditor
favoriziranje jedne strane

Kovačević: Njemačka rezolucija nije podrška BiH, nego Bošnjacima

Piše desk  /  08.07.2022., 17:43h

Prema njegovim riječima, podrška sigurno nije favorizirati jednu od tri strane u BiH, a jedina prava podrška od bilo koje strane zemlje, a pogotovo od tako ozbiljne kao što je Njemačka, bila bi isključivo podrška i poziv na dijalog i dogovor ključnih unutarnjih čimbenika u BiH, a to su tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

- Sve osim toga znači samo to da Srbi i Hrvati, čija prava su već uveliko ugrožena, imajući u vidu ono što piše da su naša prava u Daytonskom mirovnom sporazumu, treba konstantno da prihvaćaju tu situaciju da im se prava oduzimaju, a da bošnjački narod treba stalno da dobiva poruke podrške za njihove nerealne želje i ambicije koje treba da znače da samo oni u BiH imaju pravo - rekao je Kovačević, prenosi Srna.

On je poručio da to sigurno nije podrška BiH i na koji načine neće doprinijeti bilo kakvom poboljšanju ambijenta u BiH, već naprotiv.

Kovačević je istaknuo da EUFOR, odnosno misija "Altea", imaju podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republike Srpske, ali isključivo kao misija koja treba pomagati u očuvanju mira u BiH.

- S obzirom na to da mir u BiH ni na koji način nije ugrožen, iluzorno je slanje bilo kakvih novih vojnika, bez obzira na to iz koje zemlje oni dolaze - rekao je Kovačević.

On je istaknuo da postoji opravdana bojazan srpskog stanovništva na prisustvo njemačkih trupa na teritoriji na kojoj Srbi žive, uzimajući u obzir povijesni kontekst.

- Treba spomenuti da nemamo nikakav utjecaj na to na koji će način EU odrediti raspored formacija EUFOR-a u BiH - rekao je Kovačević.

Bundestag je danas usvojio rezoluciju "Podrška BiH na putu u bolju budućnost" kojom se od njemačke Vlade traži da se u EU založi za "sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH".

Dnevnik.ba

27. srpanj 2024 07:39