Article_Top_970x250

Kovačević: "Nametanje zakona i bonske ovlasti neprihvatljive u RS-u, nitko to neće poštovati"

odgovorio inzku

Kovačević: "Nametanje zakona i bonske ovlasti neprihvatljive u RS-u, nitko to neće poštovati"

velj 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

"Bonska ovlaštenja, na koja se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko su nezakonita i nemaju nikakvog osnova u međunarodnom pravu, niti bilo tko u Republici Srpskoj ima namjeru da ih poštuje", poručio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentirajući Inzkovu izjavu da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ako taj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH do godišnjice genocida u Srebrenici, 11. lipnja, Kovačević je rekao da je Inzkova namjera da nameće bilo kakav zakon – neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik nema ovlaštenja da predlaže, niti da nameće bilo kakve zakone. To je jasan i nedvosmislen stav političkih predstavnika iz Republike Srpske. Tako nešto niko u Republici Srpskoj neće poštovati”, rekao je Kovačević za “Novosti”.

On je pojasnio da je funkcija visokog predstavnika u BiH jasno definirana Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i odnosi se na provođenje civilnog aspekta mirovnog sporazuma, te međusobne suradnje između entiteta u Bosni i Hercegovini.

Inzko je nedavno izjavio da u ladici ima spreman nacrt zakona, te da će ga sigurno poslati u Parlament.

“Imaju posljednju šansu da to prihvate. Ako zakon ne usvoje, reagirat ću”, rekao je Inzko gostujući na sarajevskoj televiziji Face, prenosi Srna.

Dnevnik.ba