StoryEditor

Kovačević: Komšić je frustriran, put u NATO ne postoji

Piše D  /  26.04.2021., 05:04h

Željko Komšić je duboko frustriran činjenicom da je prilikom usvajanja Programa reformi morao prihvatiti rješenje kojim su on i Šefik Džaferović postali prvi predstavnici Federacije BiH još od 1992. godine koji su se odrekli eksplicitnog opredjeljenja prema članstvu u NATO, rekao je savjetnik za unutarnja pitanja srpskog člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da zato Komšić sada pokušava da svaki dokument koji se na bilo koji način tiče NATO-a iskoristi kao neki navodni dokaz da je BiH opredijeljena prema članstvu.

- Od toga nema ništa - rekao je Kovačević za "Srpskainfo" i dodao da se Komšić poziva na Individualni partnerski program koji objavljuje NATO, prenosi Srna.

- Riječ je o jednom inoviranom pristupu NATO saveza procesu suradnje sa partnerima, gdje je ideja da se različiti programi suradnje koji su razvijani od uvođenja Partnerstva za mir za svakog partnera ujedine u jedan dokument, pod nazivom Individualni partnerski program ili ITPP - pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da za svakog partnera NATO sastavlja poseban ITPP, uključujući i Srbiju, pa čak i neke zemlje koje su uz Rusiju članice Organizacije za kolektivnu sigurnost, ali su kao i BiH članovi Partnerstva za mir.

- U slučaju BiH, taj ITPP je, jasno je navedeno, baziran na Programu reformi iz 2019. godine i on u pogledu članstva apsolutno uvažava ono što propisuje Program reformi, a Program reformi propisuje da se pitanje članstva ne prejudicira i da je ostavljeno po strani - rekao je Kovačević.

On je dodao da se takav Program reformi sada implementira.

- Јedino novo što je poslano iz BiH jeste Izvještaj o implementaciji tog Programa reformi. Kao što je javnosti poznato, formirana je i Komisija za suradnju sa NATO, a ugašena komisija za integraciju, koja je postojala ranije, jer od Programa reformi koji je usvojio Milorad Dodik, NATO integracije više ne postoje - naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Komšić jedino pokušava na neki samo njemu poznat način protumačiti i dokazati jednom vrlo neutemeljenom verbalnom akrobatikom da put prema NATO i dalje postoji.

- Nije ovo traženje indicija u policijskoj istrazi ili dokazivanje matematičke teoreme. Važno je ono što piše, a piše da se pitanje članstva ne prejudicira. To je pozicija koja obvezuje sve, pa i Komšića, koji u svojoj frustraciji bespotrebno pokušava stvoriti tenzije - zaključio je Kovačević.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:56