StoryEditor

Kovačević: Islamski teroristi obrazovani snimkama zločina El-mudžahida Armije BiH

Piše D  /  03.11.2020., 03:11h

Kovačević je naglasio da je, poslije dva teroristička napada koja su nedavno izvršena i u Francuskoj, očigledno da je u pitanju novi val terorističkog nasilja radikalnog islama čiji su cilj i meta europske zemlje i njihovi građani, ali i europska civilizacija.

- Ne možemo, a da se ne sjetimo, da je baš na današnji dan 2003. godine Republika Srpska dostavila Haškom tužiteljstvu dokaze o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili mudžahedini, ali da nažalost nikakva ozbiljnija istraga nikada nije provedena niti su krivci i odgovorni iz tadašnjeg bošnjačkog političkog rukovodstva kažnjeni - podsjetio je Kovačević.

Kovačević je rekao da je nemoguće se oteti utisku da su islamski teroristi iz cijelog svijeta odrasli i naučeni na stravičnim snimkama ritualnog odsijecanja glava zarobljenih srpskih vojnika, a koje su 1995. godine na Vozući počinili pripadnici jedinice "El mudžahid" tzv. Armije RBiH.

- Ono za što postoje dokazi je da su oni snimali pogubljenja i klanja srpskih vojnika, a da su potom te snimke slali po islamskim zemljama s ciljem prikupljanja donacija. Takvi stravični snimci kasnije su bili izuzetno popularni među svim ekstremnim i radikalnim islamistima širom svijeta. Tako je počelo - precizirao je Kovačević.

Ono što također ostaje kao povijesna činjenica, napominje Kovačević, je da je tadašnji bošnjački politički lider i predsjednik SDA Alija Izetbegović, poslije operacije na Vozući, tim i takvim pripadnicima jedinice „El mudžahid“ izrazio zahvalnost, uz poruku da im bošnjački narod nikada neće zaboraviti što su učinili na Vozući.

- Nažalost, događaji iz Vozuće, kao i drugi zločini mudžahedina koji su na poziv tadašnjeg bošnjačkog političkog rukovodstva dolazili iz svih islamskih zemalja da u korist Bošnjaka u građanskom ratu u BiH ratuju protiv domicilnog stanovništva i pripadnika konstitutivnih naroda, Srba i Hrvata, nikada nisu na adekvatan način prepoznati u međunarodnoj javnosti - rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da kada god govorimo o temi terorizma radikalnih islamista moramo reći i izbjeći zamku po kojoj su svi muslimani teroristi.

Kovačević je poručio da su meta bezočnog pohoda teroriste sinoć mogli biti i muslimani, jer, ističe Kovačević, on nije birao koga će ubiti, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:51