Article_Top_970x250

Kovačević: Dodik današnjim postupkom pokazao da inzistira na poštovanju RS-a

o napuštanju sastanka

Kovačević: Dodik današnjim postupkom pokazao da inzistira na poštovanju RS-a

pro 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napuštanjem današnjeg sastanka s delegacijom Vijeća za implementaciju mira na dosljedan način je pokazao da inzistira na poštovanju i uvažavanju Republike Srpske, rekao je Srni glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

"Njegova i poruka nas iz Republike Srpske je sasvim jasna. Tražimo poštovanje Republike Srpske, uvažavanje njenih simbola koji su u skladu s Ustavom, zakonom i ukoliko ne postoji poštovanje za naše simbole, ne postoji ni poštovanje za Republiku Srpsku, a onda nismo ni mi dužni poštovati bilo što drugo u BiH", rekao je Kovačević. 

On je dodao da poruka da je zastava RS nepoželjna znači da je Republika Srpska nepoželjna, što znači da netko ne želi RS u Bosni i Hercegovini.

"Tu poruku veoma dobro razumijemo i u skladu s njom ćemo djelovati", istaknuo je Kovačević.

On je napomenuo da je Dodik u Sarajevu ponudio da se radi na jačanju suvereniteta Bosne i Hercegovine u smislu da se konačno završi mandat visokog predstavnika i da strani suci napuste Ustavni sud BiH, a da predstavnici naroda u BiH počnu samostalno donositi odluke.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas sastanak s delegacijom Vijeća za implementaciju mira, a kao razlog napuštanja naveo je da nisu ispunjeni osnovni uvjeti za njegovo održavanje, jer na sastanku nije istaknuta zastava bh. entiteta Republika Srpska.

Dnevnik.ba