StoryEditor
dodikov savjetnik

Kovačević: Dana nezavisnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata, Bošnjaci su im se za to odužili, redovito im biraju člana Predsjedništva i obespravili su ih gdje god su mogli

Piše desk  /  01.03.2022., 19:39h
Obilježavanje 1. ožujka kao Dana nezavisnosti BiH nije ništa drugo već najobičnija provokacija i proslava ubijanja i progona srpskog naroda u BiH, istaknuo je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da danas može biti samo dan žalosti u BiH, a nikakav dan nezavisnosti.

- Prvi razlog za ovu tvrdnju jeste taj da od onog trenutka kada je uspostavljena BiH, a to je 21. studeni 1995. godine, potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, odnosno Daytonskog sporazuma, nikada nije usvojen bilo kakav zakon o praznicima tako da definitivno ono što jeste to je da ne postoje nikakvi praznici BiH - naveo je Kovačević, prenosi Srna.

Ono što je zabrinjavajuće, dodao je on, jeste da se taj dan kada je uspostavljen mir i kada je osnovana daytonska BiH, koja je prihvatljiva svim njenim narodima i građanima, slavi jedino u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, to je definitivno loša poruka i postavlja se pitanje da li je moguće da jedino Republika Srpska slavi mir u BiH.

- Dakle, ne postoji nikakav dan nezavisnosti BiH jer nikada nije usvojen bilo kakav akt koji bi tako nešto definirao. Mi ne sporimo činjenicu da je BiH nezavisna zemlja, ali praznici BiH mogu biti samo oni koji se konsenzusom ključnih unutrašnjih faktora, a tu mislimo na predstavnike konstitutivnih naroda, dogovore u zajedničkim institucijama BiH - rekao je Kovačević za Televiziju Herceg-Bosne.

On je naglasio da je za političke predstavnike Republike Srpske i srpskog naroda 1. mart dan kada je ubijen čovjek, i to ne zbog toga što je na bilo koji način napadao BiH pošto to sigurno nije radio jer nisu postojali bilo kakvi sukobi, koji je rođen u BiH, čiji su svi preci rođeni u BiH i koji je normalno, mirno i slobodno živio u svojoj BiH.

- Međutim, on je ubijen iz samo jednog razloga - zato što je nosio zastavu srpskog naroda. To je ono što za nas predstavlja 1. mart. To je dan kada je Srbima u BiH poručeno da oni ovdje nisu dobro došli, u svojoj zemlji, na svojim ognjištima, i kada je direktno pokazano kako će da završe Srbi u BiH ako pristanu na vlast Alije Izetbegovića i SDA - istaknuo je Kovačević.

On je naveo da je danas bitno podsjetiti i na to da 1. ožujka i te tzv. nezavisnosti BiH ne bi bilo bez hrvatskog konstitutivnog naroda.

- Ono što imamo danas kao činjenicu jeste jasan pokazatelj na koji način su se Bošnjaci odužili Hrvatima za to - tako što im redovno umjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju svog drugog člana i tako što su kako su god mogli i gdje god su mogli obespravili Hrvate do te mjere da su oni danas u potpunosti nezadovoljni i u potpuno neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u BiH - naglasio je Kovačević.

On je rekao da to samo pokazuje kakva će biti sudbina svakoga tko pristane na tu tzv. priču o tzv. građanskoj BiH onog trenutka kada se politički ciljevi predstavnika bošnjačkog konstitutivnog naroda ostvare.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 13:18