StoryEditor

Kovač: Za iskorak u odnosima s Hrvatskom Srbiji potreban državnik nalik W. Brandtu

Piše D  /  20.10.2019., 05:10h

Brandt je na današnji 1971. godine, četvrt stoljeća poslije Drugog svjetskog rata, nagrađen za konkretne inicijative za smanjenje napetosti u odnosima Zapadne Njemačke sa Sovjetskim savezom i Poljskom jer je ispružio ruku za pomirenje između naroda koji su dugo bili neprijatelji, napisao je Kovač na društvenim mrežama, prenosi Hina.

Iako je i od agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata, kaže Kovač, prošlo četvrt stoljeća još nisu riješena pitanja naslijeđa rata protiv Hrvatske, poput pronalaženja nestalih osoba i odštete zatočenim logorašima u srpskim sabirnim logorima.

Drži da će, ne budu li se učinkovito rješavala pitanja ratnog naslijeđa Srbije iz 1990-ih godina, to i dalje desetljećima narušavati odnose između Hrvatske i Srbije, ali i utjecati na suživot hrvatske većine i srpske manjine u Hrvatskoj, posebice u Vukovaru.

"To nas povijest uči. Ako se neke stvari iz prošlosti ne riješe do kraja, onda to uvijek negdje i nekako izbije na površinu. Za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima treba nam kao partner uviđavan državnik u Srbiji, trebao bi nam netko nalik Willyju Brandtu", zaključio je Kovač, podsjećajući kako je nezaboravan njegov pad na koljena kod spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:07