StoryEditor
bivši hrvatski šef diplomacije

Kovač: Nadam se da će Erdogan shvatiti da bez prestanka diskriminacije Hrvata nema stabilne BiH

Piše desk  /  20.08.2022., 10:47h

Turski predsjednik Erdogan 8. rujna, na poziv predsjednika Milanovića, dolazi u službeni posjet Hrvatskoj

Dnevnik Nove TV doznaje da turski predsjednik Erdogan 8. rujna, na poziv predsjednika Milanovića, dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. Sudjelovat će u svečanom otvaranju novog Islamskog centra u Sisku, a u pratnji će biti i njegova supruga.

RecepTayyip Erdogan se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti kao posrednik u pregovorima Ukrajine i Rusije, a pitanje je kako Hrvatska može iskoristiti njegov dolazak.

Reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je o tome s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem.

Kako Hrvatska može iskoristiti posjet turskog predsjednika?

Kovač je bio šef diplomacije prije šest godina kada je Erdogan sa suprugom bio u Hrvatskoj. Njegov najavljeni posjet ocijenio je korisnim, ostvari li se.

“Mi smo tada razgovarali o jačanju ekonomskih odnosa, oni jesu malo bolji, ali još nismo dosegli tih milijardu eura što je bio plan, no naši odnosi na planu politike su vrlo pozitivni”, istaknuo je Kovač te dodao kako je tadašnji državni vrh ugostio turskog predsjednika prilikom obilježavanja sto godina islama kao službene vjeroispovijesti na tlu Hrvatske.

Nada se da će Erdoganov dolazak biti konstruktivan kad je riječ o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati diskriminirani.

Na pitanje je li za očekivati da će turski predsjednik podržati hrvatsku perspektivu, s obzirom na to da znamo koliko je blizak s Bakirom Izetbegovićem, Miro Kovač je odgovorio kako će u prvom redu imati najviše razumijevanja za perspektivu Bošnjaka.

“Tu moramo biti realni, ali nama treba biti u interesu da shvati našu perspektivu i da mu dočaramo da bez Hrvata nema stabilne Federacije, niti stabilne Bosne i Hercegovine”, naglasio je gost Dnevnika Nove TV.

“Prije šest godina imali smo sličnu situaciju: i tada se razgovaralo o krizi u BiH, razgovaralo se o izmjenama izbornog zakona – tada je bio gospodin Ivanić član Predsjedništva skupa s gospodinom Čovićem i Izetbegovićem u Hrvatskoj i tada nismo uspjeli riješiti to pitanje”, prisjetio se Kovač te dodao kako je prošlo šest godina i nada se da će Erdogan shvatiti da bez prestanka diskriminacije Hrvata nema stabilne BiH.

Naglasio je kako će predsjednik RH i predsjednik Vlade na tom planu morati biti jedinstveni.

Kovač: “On je ozbiljan igrač i ne dolazi tek tako”

“Postojala je razlika u metodologiji, sada je važno da se pokaže koordiniranost stavova i načina postupanja – i strategije i taktike, jer je gospodin Erdogan vrlo ozbiljan igrač. On ne dolazi tek tako u Hrvatsku, on predstavlja zemlju koja je vrlo važan čimbenik u Siriji”, rekao je Kovač te pojasnio kako turske snage skupa s Rusima i Irancima “održavaju kakav-takav red u Siriji”, a igra i važnu ulogu posrednika u rusko-ukrajinskom ratu.

Na pitanje je li pametno obratiti se turskom predsjedniku za pomoć u slučaju hrvatskog državljanina kojem se sudi u Donbasu, Kovač je rekao da je to jedna od mogućih puteva.

Kako je naglasio, ima različitih drugih metoda o kojima se ne bi trebalo govoriti u javnosti, no RH mora štititi interese i prava svojih državljana, tako i hrvatskog vojnika u Ukrajini.

Miro Kovač na kraju razgovora izrazio je nadu da će hrvatske vlasti naći put kako Prebega zaštititi od smrtne kazne.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 08:26