StoryEditor
etničke napetosti

Kosovska predsjednica odgodila lokalne izbore na nestabilnom sjeveru

Piše hina  /  10.12.2022., 19:56h

Kosovska predsjednica u subotu je najavila da će lokalni izbori u većinskim srpskim područjima na sjeveru biti odgođeni do travnja, što je potez čiji je cilj smirivanje etničkih napetosti koje su se pojačale posljednjih mjeseci.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni registracijskih tablica koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

Izbori su bili zakazani za 18. prosinca, ali su Srbi rekli da će ih bojkotirati.

"Kako bi se osiguralo veliko sudjelovanje na ovim izborima, lokalni i inozemni promatrači... moja je procjena da je odgoda neophodna", rekla je predsjednica Vjosa Osmani novinarima nakon sastanka s čelinicima političkih stranaka.

Rekla je da će se izbori održati 23. travnja.

Srbi sa sjevera Kosova u subotu su blokirali glavne prometnice u tom području prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca napustio dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

Policija u Prištini nije priopćila zbog kojij je optužbi uhićen.

Sirene su se oglasile u sjevernom dijelu Mitrovice i susjednom Zvečanu, dok su kamioni i prikolice korišteni za blokiranje cesta.

Petar Petković, šef srbijanskog ddjela za Kosovo, rekao je da je bivši policajac Dejan Pantić priveden na granici sa Srbijom kada se vratio iz kupovine.

"Riječ je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane (kosovskog premijera Albina) Kurtija, koji je sada odlučio progoniti srpske policajce bez ikakve osnove i dokaza", rekao je Petković u izjavi.

Prethodno je kosovska policija uhitila još jednog Srbina zbog sumnje da je sudjelovao u oružanom napadu na policijsku patrolu.

U četvrtak je jedan policajac ozlijeđen u napadu na patrolu nakon što su policijski redovi na tom području pojačani nesrpskim policajcima nakon masovnih ostavki.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:02