StoryEditor
nove tenzije

Kosovo ukida srbijanske registracijske oznake na automobilima, Vučić reagirao: "Molim ih, kumim ih za mir"

Piše desk  /  31.07.2022., 12:36h

U Kosovu od sutra počinje provođenje mjera za uklanjanje srbijanskih registracijskih oznaka s automobila i nevaženje srbijanskih identifikacijskih dokumenata. Očekivano, ovakav potez kosovskih vlasti naišao je na snažne reakcije Beograda.

Naime, kosovska vlada je 29. lipnja donijela odluku za preregistriranju automobila koji su označeni srbijanskim registracijskim oznakama.

Radi se o automobilima s registracijskim oznakama PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i sl. Kosovske vlasti ove tablice smatraju "ilegalnim" zbog čega koriste termin "registracija" a ovom odlukom žele građane Kosova koji imaju ove tablice osloboditi carinjenja.

Tablice s oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija u srbijanskim sredinama južno od rijeke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Također, od sutra započinje i izdavanje deklaracijskog lista za sve koji posjeduju osobne iskaznice izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracijski list će se izdavati na svakom kopnenom i zračnom prijelazu i vrijedit će 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina koje nemaju osobnu iskaznicu, odnosno identifikacijski dokument, pod uvjetom  da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih s fotografijom.

Kosovska vlada, na čelu s Albinom Kurtijem, donošenjem ovih odluka provodi tzv. pozitivnu kampanju u kojoj ohrabruje srbijanske građane da prihvate odluke. Kaže da ovakvim potezom samo štiti prava svih onih koji su državljani Kosova.

"Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, uz dodatak da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava ovih građana, od diskriminativnih postupaka".

Reakcije iz Beograda

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za novinare da je situacija za Srbe na Kosovu vrlo složena.

"Molim ih za mir, kumim ih za mir. Ako ne čuju Srbija će pobijediti. Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da akcija Prištine treba početi večeras u ponoć, a Srbe treba natjerati da odustanu od KiM tablica na vozilima.

"Neki bi rekli da to ne treba stvarati neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri", naveo je.

image

Vučić je održao konferenciju za medije

SCREENSHOT -

"Jasno je da to ne smije odnositi na Srbe s KiM. Albanci žele to iskoristiti da kažu, to je reciprocitet, imamo pravo s Ustavom Kosova", kazao je Vučić i naglasio da Srbija ne želi sukobe i rat.

Prema njegovim riječima, prištinski režim pokušava iskoristiti raspoloženje u svijetu "u kojem misle da mogu igrati na kartu da veliki Putin naređuje malom Putinu, pa mali Zelenski može spasiti... pa su donijeli odluku da nameću stvari koje nemaju pravo nametati".

Vučić se jučer sastao s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, a povodom stupanja na snagu mjera u vezi s preregistracijom i izlazno-ulaznim dokumentima koje je najavio premijer Kosova Albin Kurti.

Šef srpske diplomacije Nikola Selaković je rekao da Albanci na Kosovu "spremaju pakao" i da se tim povodom predsjednik Vučić sastaje sa Srbima, koji dolaze u situaciju koja je, kako je rekao, izuzetno nezgodna i kulminira iz sata u sat. Iako je iznio zastrašujuću najavu, nije pojasnio kakav "pakao" se sprema, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 16:20