StoryEditor
Dan neovisnosti

Kosovo obilježava 15 godina neovisnosti čekajući normalizaciju sa Srbijom

Piše hina  /  17.02.2023., 21:09h

Državne zastave vijore se u petak na ulicama Prištine dok Kosovo slavi 15 godina neovisnosti, u trenutku dok zemlja nastoji postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ključan za stabilnost regije koja se još uvijek oporavlja od etničkih ratova 1990-ih.

"Naša neovisnost postignuta je borbom i žrtvom, ali naša će neovisnost rasti samo radom", rekao je uz godišnjicu neovisnosti kosovski premijer Albin Kurti, dok se glavni grad pripremao za svečani policijski i vojni mimohod koji je predviđen tijekom dana.

Napetosti sa Srbijom traju dok Beograd nastavlja podržavati odbijanje 50.000 manjinskih Srba na sjeveru Kosova da priznaju neovisnost zemlje, proglašenu gotovo desetljeće nakon ustanka protiv represivne srpske vlasti.

Srbija, čije je snage s Kosova istjeralo NATO-ovo bombardiranje poduzeto kako bi se zaustavio brutalni teror Beograda nad većinskim albanskim stanovništvom, još uvijek svoju bivšu južnu pokrajinu smatra sastavnim dijelom svog teritorija.

Izaslanici SAD-a i Europske unije vrše pritisak na obje zemlje da odobre mirovni plan, predstavljen sredinom 2022., prema kojem bi Beograd prestao lobirati protiv toga da Kosovo ima mjesto u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene narode.

Kosovo bi se obvezalo na formiranje poluautonomne zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru, gdje su se lokalni Srbi godinama opirali kosovskoj državnoj vlasti i opetovano se sukobljavali s policijom.

I Beograd i Priština načelno su prihvatili plan Europske unije, ocijenivši da je to dobra osnova za daljnje pregovore. Normalizacija odnosa jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije i Kosova prema članstvu u EU-u.

"Pozdravljamo vašu potporu prijedlogu EU-a o normalizaciji, s konačnim ciljem uzajamnog priznanja koje bi pomoglo osigurati mirniju i prosperitetniju budućnost za građane Kosova i Srbije", naveo je američki predsjednik Joe Biden u poruci kosovskoj kolegici, predsjednici Kosova Vjosi Osmani u četvrtak navečer.

Jedan od tisuća Albanaca koji su se za godišnjicu neovisnosti okupili na ulicama Prištine, Ali Reshani (73), rekao je za Reuters: "Hvala Bogu imamo vlastitu policiju, imamo i vlastitu vojsku. Očekujem bolje dane". Dodao je da se nada "da će Bog dati dobro Amerikancima" zbog toga što su pomogli Kosovu.

No u većinski srpskom sjevernom dijelu Mitrovice, na sjeveru Kosova, nije bilo slavlja.

Lokalni srpski taksist Lazar Kostić (58), rekao je da ima prijatelje etničke Albance, ali da je s njima u kontaktu samo telefonom. "(Kosovo) meni osobno ne znači ništa. Ono nije država i za mene to nikada neće biti", rekao je za Reuters.

Aludirajući na bivšu federalnu, višenacionalnu Jugoslaviju, razdiranu etničkim ratovima 1990-ih, rekao je: "Odrastali smo u vremenima kada nije bilo važno tko si, što si i kako se zoveš. Bila su to sretna vremena. Ali, kada se politika umiješala u naše živote, to je postala druga priča."

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:01