StoryEditor
turski dronovi

Kosovo može koristiti dronove Bayraktar uz odobrenja KFOR-a

Piše desk  /  18.07.2023., 09:37h

Iz mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) priopćili su da Kosovske sigurnosne snage mogu koristiti dronove Bayraktar TB 2 samo uz odobrenje zapovjednika KFOR-a.

Iz KFOR-a je navedeno da što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bayraktar ​​TB-2, prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) iz 1999. godine, zapovjednik KFOR-a ima primarnu nadležnost za zračni prostor iznad Kosova.

"Gornji zračni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji zračni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje zapovjednika KFOR-a. Očekujemo da institucije na Kosovu osiguraju koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura", poručili su iz KFOR-a.

Naglasili su da KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spašavanje i odgovor na izlijevanje opasnog materijala.

"KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na osiguranje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim spomenutim mandatom UN-a", priopćili su.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti objavio je u nedjelju da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske sigurnosne snage.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 12:36