StoryEditor

Kosovo: Godinu dana od napada na mirovnu misiju KFOR-a, počinitelji moraju odgovarati

Piše fena  /  29.05.2024., 11:00h

Zapovjednik NATO-ove misije KFOR-a na Kosovu Özkan Ulutaş kazao je u srijedu da sudionici napada na vojnike KFOR-a u svibnju prošle godine moraju odgovarati za svoje postupke te da se moraju utvrditi sve činjenice napada na spomenutu vojnu misiju.

"Danas odajemo počast služenju i žrtvi naših kolega, koji su riskirali svoje živote kako bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice na Kosovu, u skladu s našom misijom koja proistječe iz mandata Ujedinjenih naroda. Njihova hrabrost je pomogla stabilizaciji situacije u toj oblasti i spriječila dalju eskalaciju nasilja", rekao je Ulutas u povodu godišnjice napada za koji su iz KFOR-a priopćili da je "ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv".

Nakon toga napada KFOR je poslao oko 1.000 dodatnih vojnika, te utrostručio broj ophodnji u općinama na sjeveru Kosova i oko granice sa Srbijom, kazao je Ulutas te dodao kako je to bilo najveće pojačanje na Kosovu tijekom desetljeća što pokazuje da je NATO spreman sačuvati mir.

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su krajem svibnja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora. Na izborima u četiri općine na sjeveru Kosova izlaznost je bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno oko 90 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika. Nakon toga srbijanske snage uhitile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.

Europska unija je nakon tih događaja uvela određene sankcije Kosovu, zbog čega mnogi smatraju da su predstavnici Unije pristrani u korist Srbije.

Kosovo smatra da je Srbija odgovorna za nerede u općinama na sjeveru Kosova odnosno kriminalne grupe bliske srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani  kazala je kako kriminalne skupine, koje podupire srbijanski predsjednik Vučić imaju za cilj destabilizirati Kosovo i cijelu regiju, stoga njihove opasne akcije moraju svi osuditi.

Na Kosovu je uhićeno desetak osoba zbog sudjelovanja u prosvjedima i napada na pripadnike KFOR-a krajem svibnja no iako su iz KFOR-a pozivali službeni Beograd da provede istragu i procesuira sudionike napada nije poznato provede li srbijanske vlasti istragu o tom incidentu.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 23:58