Article_Top_970x250

Kosor o Milanovićevom potezu: Nije blef, dobro je da je inzistirao iako u nekim krugovima u BiH nije dočekan s oduševljenjem

osvrt bivše premijerke

Kosor o Milanovićevom potezu: Nije blef, dobro je da je inzistirao iako u nekim krugovima u BiH nije dočekan s oduševljenjem

lip 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je činjenicu da je NATO odlučio promijeniti tekst završne deklaracije na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Kosor je rekla da se ne radi o blefu, ali da to ne bi okvalificirala niti nekom ogromnom pobjedom.

>>>Trostruki Uzurpator nastavlja rušiti BiH<<<

- U svakom slučaju, dobro je da je predsjednik Republike uspio u nečemu što je smatrao da je važno, a što vidimo da smatra i Vlada Republike Hrvatske. Unatoč svim apsurdima, opominjanju ministra vanjskih poslova da ne glorificiramo poteze Milanovića, činjenica je da je to politika na istom tragu, iako ne djeluje tako, rekla je Kosor.

Što se tiče članica NATO saveza, odjeka u Europskoj uniji i inozemstvu na ovaj događaj, Kosor je rekla da misli da ga uopće niti nema.

- Dobro je da je Milanović inzistirao da se to uvrsti u dokument, zato što su to činjenice i što zapravo nekako spada u sferu zaborava i pogubilo se po putu, što pokazuje nezainteresiranost i NATO saveza i Europske unije za to što se događa na ovom području, pa onda i u BiH. Međutim, vidjeli ste, iako to zaista jest neki korak, pa i relativno važan, jer je činjenica koju nitko ne može osporiti, pa ni ministar vanjskih poslova, da je predsjednika Republike Hrvatske nazvao glavni tajnik NATO-a i potvrdio da će ono što on traži biti ugrađeno u završni dokument, rekla je Kosor.

- Činjenica s treće strane, da ni taj potez Milanovića u nekim krugovima u BiH nije dočekan s oduševljenjem, pa da se onda i to na neki način tumači, pogotovo zbog činjenice koju je on izrekao, da to izgleda kao da su pisale neke nevladine institucije, tumači kao miješanje Republike Hrvatske u prilike u BiH, rekla je Kosor, javlja N1.

Važnim je ocijenila da je svima jasno da nema nikakvog dijaloga između sukreatora vanjske politike, “pa se postavlja pitanje, kakva je to vanjska politika”.

- Barem oko ovog pitanja, budućnosti BiH, Daytonskog sporazuma, konstitutivnosti naroda i položaja Hrvata u BiH postoji suglasje i bilo bi logično da se ide istim smjerom, međutim ne. Ovo je prvi put, koliko ja znam, da, primjerice otkako smo članica NATO saveza, na summit te moćne organizacije uz predsjednika Republike ne idu ministri, ne jedan ministar, ne samo ministar vanjskih poslova, nego i ministar obrane”, rekla je Kosor, dodavši da su i u Vladi kojoj je ona bila na čelu, unatoč neslaganjima s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem, na summite NATO-a uz Josipovića išli tadašnji ministar obrane i ministar vanjskih poslova.

- Ovo je prvi puta da se predsjedniku otkazuje neka vrsta supporta, jer morate znati da za sve međunarodne susrete, sve bilaterale na najvišoj razini, materijale predsjedniku države i Vlade treba pripremiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, zato što ima moćnu organizaciju. To je također ministarstvo trebalo pripremiti u ovom slučaju, a tu je jako bitno reći da zbog vanjske politike i važnog pitanja oko kojeg se Vlada i predsjednik slažu došlo do narušavanja unutarpolitičkih odnosa, gotovo nerješivih, rekla je Kosor.

Zanimljivim je ocijenila i činjenicu koju je izrekao Milanović, da se ministar Grlić Radman prvo veselio putu, a onda ga naprasno otkazao. “Otkazao je zato što mu je šef rekao da ne ide. Tu se sada diže svojevrstan sanitarni kordon prema Zoranu Milanoviću i Pantovčaku”, rekla je Kosor.

Dnevnik.ba