StoryEditor

Košarac: Zabrinjavajući je prijedlog da federalna policija ide na granicu sa Srbijom

Piše D  /  31.05.2019., 10:05h

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je antiustavno i antidejtonsko djelovanje prijedlog Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu o "pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj suradnji, u nadzoru granice" u rješavanju migrantske krize.

"Takvo rješenje Ministarstva sigurnosti za nas je potpuno neprihvatljivo i nije u skladu s Daytonskim sporazumom. Ovo je osmišljena aktivnost u trenucima kad treba konstituirati vlast na razini BiH, koja neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi u BiH", smatra Košarac.

Prema njegovom mišljenju, vidljivo je da se pokušavaju, uz kršenje Daytonskog sporazuma, nametnuti rješenja koja nisu usuglašena s nadležnim institucijama Republike Srpske.

"Zabrinjavajuća je činjenica da se predlaže rješenje da se upućuju federalne i županijske policijske snage na granicu prema Srbiji, a da nije kontaktiran MUP Republike Srpske", naveo je Košarac.

On smatra da je cilj da se te snage rasporede u istočni dio Republike Srpske na granicu sa Srbijom, odnosno da izađu na Drinu, što ima vrlo jasnu poruku vlasti u Sarajevu, odnosno onih koji afirmiraju probošnjačke politike.

"Ovo je kršenje Daytonskog sporazuma i pokušaj nametanja nekih rješenja, ali vjerujem da će institucije Republike Srpske, u skladu s Ustavom i zakonom, znati adekvatno odgovoriti, štiteći integritet i granicu, ali i sve građane Republike Srpske i njihovu imovinu", naglasio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje ojačano je dijelom i ponašanjem međunarodne zajednice.

"To neće doprinijeti rješenju problema migrantske krize jer je vidljivo da Ministarstvo sigurnosti i ostale institucije nisu odgovorili na najbolji mogući način na sve najave iz Republike Srpske da se migrantska kriza razvija u BiH. Ministar Mektić je minimizirao takve stavove i negirao da postoji migrantska kriza, ali je evidentno da ona postoji", tvrdi Košarac.

Napominjući da su MUP i druge institucije Srpske, u skladu s ustavom i zakonom, obavile svoje poslove u zaštiti građana i njihove imovine, Košarac je poručio da MUP i policija Republike Srpske, iz svih iskustava s migrantskom krizom i drugim sličnim pojavama, mogu odgovoriti svim izazovima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:29