StoryEditor
O PARAVOJNIM FORMACIJAMA

Košarac traži hitnu sjednicu sa OSA-om zbog Helezovih izjava

Piše desk  /  23.11.2023., 10:14h

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac zatražio je od predsjedavajuće Borjane Krišto da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji RS.

- Tražim hitnu sjednicu kako bismo zajedno sa rukovodstvom OSA BiH utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili služben stav OSA-e BiH - poručio je Košarac, koji je i član Izvršnog obavještajnog odbora, prenosi Avaz.

On je u izjavi za Srnu istakao da je njegovo pravo i dužnost da kao, zamjenik predsjedavajuće zatraži od nadležnih organa punu informaciju o insinuacijama ministra odbrane u Vijeću ministara u vezi sa postojanjem vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji RS.

"Bez dokaza"

- Izuzetno je opasno kada ministar odbrane, bez ijednog dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun RS. To se može okarakterizirati kao raspirivanje nacionalne netrpeljivosti i straha. Takvim postupcima on uopće ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH - naveo je Košarac.

On je naglasio da je očigledno da "Helez svjesno sudjeluje u negativnoj kampanji protiv RS i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje."

- Njegove tvrdnje da navodne vojne obuke na teritoriji RS vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog ambasadora Michaela Murphyja i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog uticaja u BiH, kao i o tome da RS zastupa secesionističku i militantnu politiku, što je notorna neistina i nonsens - poručio je Košarac.

On je istakao da RS ostaje privržena "politikama mira, stabilnosti i suradnje, te poštovanja Ustava i Dejtonskog sporazuma, kao i da se zalaže za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda."

Insinuacije ministra

- Evidentno je da, nažalost, politički predstavnici Federacije BiH imaju drugačiju agendu. Insinuacije ministra Heleza dodatni su dokaz da postoje izuzetno sporne i problematične namjere struktura iz fBiH, koje sa sastanaka s visokim europskim i svjetskim zvaničnicima isključuju srpske ministre u Vijeću ministara - naveo je Košarac.

On je dodao da u FBiH očigledno postoje strukture koje ne dozvoljavaju predstavnicima RS na državnom nivou da na "adekvatan način predstave njene zvanične politike i stavove prilikom sastanaka sa međunarodnim predstavnicima."

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 02:12