StoryEditor
Ministar vanjske trgovine

Košarac: "Schmidt provocira, on je najveći uzročnik krize u BiH"

Piše desk  /  13.09.2023., 12:53h

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Staša Košarac u Banjoj Luci se osvrnuo na djelovanje Christiana Schmidta te je poručio kako je nakon sastanka sa Dodikom i drugim dužnosnicima iz RS-a još jednom ponovljeno kako se ne priznaje vlast visokog predstavnika.

Košarac je ovime samo ponovio ispraznu priču koju su nekoliko trenutaka prije njega pričali Dodik i Stevandić. Ustvrdio je kako RS poštuje Dejton i da to očekuje i od drugih.

"Nemamo kompleks da kažemo da poštujemo Dejton, njegovo slovo i da je jedna od najvažnijih politika održavanje Dejtonskog sporazuma. Primjećuje se modeliranje BiH, a da se ne primjenjuje Dejton. Vidljivo je da to rade Schmidt, veleposlanici i pojedini politički faktori u BiH", rekao je Košarac.

Ustvrdio je da "Schmidt provocira i da je najveći uzročnik krize u BiH".

"Složili smo se da je Schmidt nelegalan, da provocira i da je najveći uzročnik krizne situacije u BiH. Tako nelegalan čovjek u BiH ne može da se obračunava sa legalnim predstavnicima. Implementirat ćemo sve politike institucija RS-a jer tamo predstavljamo te institucije. Ne predstavljamo sebe, već RS i potpuno smo uvjereni u ispravnost svih odluka koje donose entitetske institucije", ističe ministar.

Govoreći o radu Vijeća ministara, Košarac je rekao kako se niti jedan zakon neće usvojiti dok se ne usvoji zakon o radu Ustavnog suda.

"Sva kretanja u Vijeću ministara bit će posvećena kontekstu Ustavnog suda. Jako smo opredijeljeni da afirmiramo sve naše politike na nivou BiH. Imamo zajedničko kretanje u tom smjeru. RS se mora uvažavati", poručio je.

Na kraju, Košarac se osvrnuo i na komentar Saše Magazinovića (SDP) kako se državni službenici koji su otišli na sastanak u Istočnom Sarajevu moraju kazniti.

"Kako je moguće da uvijek, kada predstavnici srpskog naroda nešto urade, nađe se Srbin iz FBiH da drži predavanja. Stat ćemo iza svakog našeg čovjeka. Tamo naši ljudi predstavljaju RS. Da li se oni okupljaju i sastaju? Naravno da to rade, a i mi ćemo nastaviti", zaključio je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 09:40