Article_Top_970x250

Košarac: Šarovićeve izjave su tragikomične, nudi se otvoreno SDA

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a

Košarac: Šarovićeve izjave su tragikomične, nudi se otvoreno SDA

kol 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je paradoksalnom i tragikomičnom izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića u kojoj izražava spremnost da ključne pozicije u zajedničkim institucijama BiH ponudi Demokratskom narodnom savezu i Socijalističkoj partiji.

“Šarovićeve izjave su tragikomične jer on nema mandat da bilo kome bilo što nudi ili daje. Takav mandat nije dobio od srpskog naroda na općim izborima”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je podsjetio kako, prema Ustavu i važećim zakonima, izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ima mandat da donosi odluke o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, osobito u situaciji kad je riječ o kadru iz reda srpskog naroda.

“Šarović može biti u situaciji da nekom nešto nudi samo ako za to dobije suglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji trebaju preglasati srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ako je to Šarovićeva namjera i ako na taj način SDS želi da ostane na vlasti u zajedničkim institucijama, onda neka tako i uradi”, poručio je Košarac.

On je naglasio kako bi preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara predstavljalo potpuno ignoriranje izborne volje Republike Srpske i srpskog naroda.

“To se u daytonskoj BiH nikada nije dogodilo. To se moglo događati samo u vrijeme rata, kada su ljudi poput Mirka Pejanovića i Mire Lazovića slijepo slušali i provodili politiku Alije Izetbegovića. Isto bi radio Šarović ili bilo koji Srbin koga izaberu Šefik Džaferović i Željko Komšić”, upozorio je Košarac.

Dnevnik.ba