Article_Top_970x250

Košarac poručio Inzku: BiH nije samo Sarajevo, u BiH ne žive samo Bošnjaci

reakcija na kominike pic-a

Košarac poručio Inzku: BiH nije samo Sarajevo, u BiH ne žive samo Bošnjaci

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da kominike Vijeća za implementaciju mira (PIC) predstavlja još jedan pristrani politički pamflet dijela međunarodne zajednice naklonjenog bošnjačkoj unitarističkoj politici i javnosti.

"U tom dokumentu trebala je stajati samo jedna jedina rečenica - poštujte Ustav, zakone i izbornu volju građana i formirajte vlast u skladu s izbornim rezultatima. Sve drugo je višak dopisan u bošnjačkim političkim kuhinjama ili prepisan iz sarajevskih medija", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je poručio visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom uredu - OHR da BiH nije samo Sarajevo i da u BiH ne žive samo Bošnjaci, kao jedini narod čiju politiku OHR i dio međunarodne zajednice podržavaju.

"Iako OHR i djelovanje tog ureda predstavljaju ružnu prošlost ove zemlje, jučer su ponovo pretjerali, posebno u zahtjevu da Republika Srpska na svoj teritorij smjesti migrante iz visokorizičnih islamskih zemalja. To se nikada neće dogoditi jer ti ljudi, bez obzira na životnu nevolju kroz koju prolaze, predstavljaju posebnu sigurnosnu opasnost na teritorij Republike Srpske", istaknuo je Košarac.

On je upitao Inzka zašto je njegova zemlja - Austrija zatvorila granice, zašto Hrvatska pravi zidove i postavlja bodljikave žice prema BiH i tko ga plaća da na ovaj način diže tenzije i pokušava izazvati nove etničke i vjerske konflikte u Republici Srpskoj.

Košarac je naglasio da spominjanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u kominikeu PIC-a svjedoči o tome da to tijelo postoji kako bi u BiH štitilo političke interese pojedinih NATO članica.

"Jasno je da su pojedini međunarodni službenci, zajedno s SDA, glavni kočničari formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH, a time i glavni proizvođači političke krize koja je ugrozila i potpuno zaustavila proces europskih integracija. Jasno je i to da je na snazi klasična zamjena teza i traženje krivca na drugoj strani, što se može pročitati u kominikeu PIC-a, političkom pamfletu koji će samo produbiti opasnu političku krizu u BiH", upozorio je Košarac.

On je konstatirao da su SNSD i partnerske stranke iz Republike Srpske još u studenom prošle godine bile spremne uspostaviti vlast u institucijama BiH i da rade na rješavanju krupnih problema i ispravljanju katastrofalnih grešaka prethodne vlasti.

"Mi hoćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonima, ali nismo spremni prihvatiti nikakve ultimatume i ucjene. Neistina je da mi kočimo rad Parlamenta BiH i da ne želimo dati doprinos u rješavanju migrantske krize i problema u pravosuđu. Ali, kome da pošaljemo naše stavove i zaključke?! Draganu Mektiću, čije je ministarstvo sudjelovalo u produciranju migrantske krize i koje za četiri godine nije uradilo ništa da zaustavi ili ublaži posljedice te krize?! Denisu Zvizdiću, čiji su ljudi do jučer vladali pravosudnim institucijama BiH i koji sada produciranjem afera pokušavaju vratiti izgubljeni utjecaj?! To je uzaludan posao i to sigurno nećemo raditi", poručio je Košarac.

Dnevnik.ba