Article_Top_970x250

Košarac: Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni reduciranog

stav snsd-a

Košarac: Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni reduciranog

kol 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

On je ponovio da SNSD neće odustati od stava da je vojna neutralnost najbolje rješenje za BiH, te da je izvanredna sjednica Predsjedništva BiH logičan slijed aktivnosti.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da je sazivanje izvanredne sjednice Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavatelja Vijeća ministara logičan slijed aktivnosti i da SNSD ni po koju cijenu neće podržati slanje ANP-a, pa ni onog reduciranog s fokusom na civilnu oblast.

- Obveza svih nas je da poštujemo Ustav i političko predstavljanje naroda poslije izbornog procesa i važno je da se implementiraju izborni rezultati. Bilo je mnogo uvjetovanja, prekršen je Zakon o Vijeću ministara i mnoge druge procedure. Mislim da je to bila politika SDA motivirana nekim modelom dijela međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH - naglasio je Košarac.

On je ponovio da SNSD neće odustati od stava da je vojna neutralnost najbolje rješenje za BiH, te da je izvanredna sjednica Predsjedništva BiH logičan slijed aktivnosti.

- Nećemo glasati za ANP i nećemo podržati takvo rješenje na nivou Predsjedništva ili bilo kojeg drugog organa. Nakon provjera Zorana Tegeltije od SIP-a i SIPA-e, logičan slijed je bio da Predsjedništvo obavi svoj dio aktivnosti i zato je Dodik pokrenuo inicijativu za zakazivanje izvanredne sjednice - naveo je Košarac.

On je podsjetio da postoje izjave predsjedatelja i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara, ali i stav SNSD-a da nema ANP-a.

Član Predsjedništva SNSD-a je dodao da nije ni pesimista ni optimista uoči izvanredne sjednice Predsjedništva BiH zakazane za utorak, jer, kako kaže, do sjednice ima dovoljno vremena.

- Svima treba iz dobrih namjera ukazati na neophodnost konstituiranja organa. Mi nismo opterećeni da se to mora uraditi po svaku cijenu, ali jesmo politički motivirani za dosljednu primjenu Ustava i zakona i političko predstavljanje našeg nareda. Nećemo dozvoliti nikome u BiH da u naše ime bira neke podobne Srbe koji bi vršili vlast na zajedničkom nivou izuzev onih koji imaju izbornu pobjedu u Republici Srpskoj, a to je SNSD i naši koalicijski partneri - poručio je Košarac.

On je naveo da u BiH postoje strukture koje kada domaći političari proizvodu neki akt, poput sporazuma o formiranju vlasti, pokušavaju ga pomnožiti sa nulom.

- Treba se motivirati dijalogom, uvažavajući sve političke različitosti i uvažavati Ustav, zakon i važnost političkih predstavnika koji su izabrani na izborima da moraju biti dio struktura, a ne oni koji biraju stranci ili neke strukture u drugom entitetu koji vide podobniju strukturu - rekao je Košarac za Klix, prenosi Srna.

On je ponovio da ANP nije nigdje uvjet za konstituiranje vlasti i da bi nova vlast trebala mapirati vanjsku politiku i prioritete države.

- Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni reduciranog. Nema uvjetovanja. Ako se prokocka prilika i ponište potpisi lidera sa sporazuma, ući ćemo u dublju političku krizu i izgubiti dosta vremena da se vrati povjerenje -  upozorio je Košarac.

Dnevnik.ba