Article_Top_970x250

Košarac: Gospodarstvo BiH već trpi posljedice pandemije koronavirusa

ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Gospodarstvo BiH već trpi posljedice pandemije koronavirusa

ožu 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem koronavirusa, eskalirao u regiji, te da gospodarstvo BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Košarac je kazao da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritorij ove zemlje koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prijevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru.

Budući da je Italija drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, ministar Košarac je istaknuo da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaćeg gospodarstva i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

- Informirani smo da od 10. ožujka Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sve osobe, koje u ovu zemlju stižu iz 'crvenih zona', podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima, te da će za one osobe, za koje se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obveznu karantenu u trajanju od 14 dana za sve strane državljane - naglasio je Košarac.   

Napomenuo je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu s predsjedateljem Vijeća ministara BiH, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te gospodarskih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i s Veleposlanstvom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

- U svakodnevnom smo kontaktu s nadležnim institucijama u BiH, te s Veleposlanstvom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna suradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo poduzeli sve potrebne korake i s vlastima u Hrvatskoj definirali načine i uvjete pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prijevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen -  dodao je Košarac.

Najavio je da će u ponedjeljak, 16. ožujka, organizirati zajednički sastanak s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH te gospodarskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije koronavirusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaćeg gospodarstva.

Košarac je istaknuo i da će inzistirati na sastanku i kontaktima s predstavnicima vlasti u Hrvatskoj,u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dnevnik.ba