StoryEditor

Košarac: "Federacija BiH usporava proces izvoza jaja u EU"

Piše D  /  24.02.2021., 05:02h

Kako se navodi u priopćenju za javnost tog ministarstva, taj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti.

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizirala na tom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da, kako je naveo, Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

– Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju – poručio je Košarac.

Naglasio je da su u međuvremenu ispunjeni ostali uvjeti EU u vezi s mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

– Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju europskog tržišta za naše proizvođače i dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta – zaključio je ministar Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:22