25.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stasa Kosarac nakon sastanka s ministrom poljoprivrede i sumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijom. Photo: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
reakcija ministra

Košarac: Džaferović nikad nije izašao iz svoje više nego sporne ratne uloge vodećeg policijskog pendreka središnje Bosne

Piše desk  /  11.11.2021., 17:15h
Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a, najoštrije je osudio "govor mržnje i ratnohuškačke poruke koje je u intervjuu za TRT koristio jedan od dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović".

- Džaferovićev govor mržnje, uvrede koje upućuje članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i nove prijetnje ratom svjedoče o tome da Džaferović nikad nije izašao iz svoje više nego sporne ratne uloge vodećeg policijskog pendreka središnje Bosne. Da u ovoj zemlji postoji pravda i normalno pravosuđe, Džaferović bi završio u zatvoru, a ne bi godinama obavljao najodgovornije političke funkcije - izjavio je Košarac za Srnu, komentirajući Džaferovićev intervju za TRT. 

Sarajevska politička čaršija

Prema njegovim riječima, Džaferovićeva osionost, politički bezobrazluk i rječnik koji koristi posljedica su ogromne nervoze zbog činjenice da međunarodne diplomate u posljednje vrijeme ne ispunjavaju baš sve želje sarajevske političke čaršije.

- Nema sankcija, nema novih nametnutih odluka, nema bonskih ovlasti, a nema ni legalno imenovanog visokog predstavnika. Nema ničega od onog što mjesecima prizivaju Džaferović i njemu slični političari. Umjesto toga, na mnogo važnih međunarodnih adresa, uključujući i službenu Ankaru i turskog predsjednika Erdogana, s poštovanjem i velikim zanimanjem se slušaju stavovi predsjednika Dodika i to je ono što proizvodi dodatnu nervozu u političkom Sarajevu - istakao je Košarac.

Odluka Suda BiH

On je upozorio i na činjenicu da je Džaferović sasvim sigurno ohrabren sramnom odlukom Suda BiH da poništi prvostupanjsku presudu nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa tzv. Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu, koji je ranije osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima koje su pod zapovjedništvom Mahmuljina počinili mudžahedini u Vozući.

- Nakon ovakve sramne odluke Suda BiH, koja dokazuje da su nametnute pravosudne institucije ponovo stavljene pod potpunu kontrolu SDA, Džaferović misli da može pričati što hoće. Mi u Republici Srpskoj smatramo da ovakve odluke Suda BiH dokazuju da nametnute i neustavne pravosudne institucije na nivou BiH treba ukinuti i tako stvoriti mogućnost za što hitnije procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u proteklom ratu - zaključio je Košarac.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:12