Article_Top_970x250

Košarac: "Apeliramo da Bošnjaci prestanu s neuspješnim pokušajima uvjetovanja oko konstruiranja vlasti"

Šef Kluba zastupnika SNSD-a

Košarac: "Apeliramo da Bošnjaci prestanu s neuspješnim pokušajima uvjetovanja oko konstruiranja vlasti"

lis 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine Staša Košarac apelirao je na bošnjačke političare da prestanu s pokušajima uvjetovanja konstituiranja vlasti.

Komentirajući činjenicu da je prošla godina od općih izbora, a da vlast na nivou BiH još nije formirana, Košarac je rekao da je na političkoj sceni BiH vidljivo da se želi ignorirati izborna volja građana entiteta Republika Srpska. On je kazao da bošnjačka komponenta uvjetuje konstituiranje vlasti i implementaciju izbornih rezultata s nepostojećim uvjetima u vezi s Godišnjim nacionalnim programom.

Ističući da je mnogo truda uloženo da se implementiraju izborni rezultati, Košarac je podsjetio da je do zastoja došlo i u Federaciji BiH.

"To potvrđuje činjenica da ni federalna Vlada nije konstituirana, odnosno da nije izabrana nova struktura vlasti, a da pri tome ANP nije uvjet", kazao je on.

Košarac je ocijenio da se "pokušava nastaviti s politikama koje su bile primjetne prethodnih pet godina", a to je da se "ignorira volja birača i stavovi institucija Republike Srpske".

"Odnose dodatno komplicira želja da se umanji ustavna kompetencija nadležnosti Republike Srpske u domenu legitimnog predstavljanja", rekao je on i dodao da su izborni pobjednici iz Republike Srpske - SNSD i koalicijski partneri odmah bili spremni za konstituiranje vlasti.

"I danas smo spremni da uđemo u konstituiranje vlasti u skladu s izbornim rezultatom, ne osporavajući izbornu volju birača Bošnjaka, niti Hrvata. Apeliramo da Bošnjaci prestanu s neuspješnim pokušajima bilo kakvog uvjetovanja oko konstituiranja vlasti", poručio je Košarac.

On kaže da SNSD nije opterećen time hoće li biti dio strukture Vijeća ministara ili ne, ali da će i te kako biti politički oprezni i u skladu s Ustavom i zakonima braniti fundamentalne političke interese Republike Srpske i njen ustavni kapacitet, prenosi Srna.

Dnevnik.ba