StoryEditor

Koronom zaraženo preko 1700 liječnika, SAD optužio Kinu da lažira podatke

Piše D  /  14.02.2020., 01:02h

Čak 1716 liječnika u Kini zaraženo je korona virusa, od toga ih je šest umrlo, otkrile su u petak kineske vlasti, a gotovo 90 posto zaraženih dolazi iz provincije Hubei, gdje je Wuhan glavni grad.

Rizik da se zaraze postoji otkako se korona virus počeo sve brže širiti, a liječnici su posebno izloženi u bolnicama, jer u mnogima nedostaje zaštitnih maski i odijela, pa su prisiljeni ista nositi puno duže nego što bi trebali. Samo u Wuhanu zaraženo je 1102 liječnika.

Wuhan inače ima 398 bolnica, devet ih trenutno prima isključivo pacijente s korona virusom, a 61 bolnica prima sve sa sumnjivim simptomima.

Ovaj prvi javno objavljeni podatak o broju zaraženih i preminulih liječnika došao je u trenutku kada su američka diplomacija i Svjetska zdravstvena organizacija izrazili velike sumnje da Kina ne objavljuje točne informacije o korona virusu, broju zaraženih, načinu karantene i kako se s njom bori.

Sumnje su se pobudile nakon što već par dana uzastopno dramatično raste broj dnevno zaraženih ljudi korona virusom u Kini. Svjetska zdravstvena organizacija je prema tim novim brojkama zaključila da nemaju točne informacije o tome na koje načine se kontrolira širenje korona virusa, prenose 24sata.

Uočeno je da se neki slučajevi za koje se samo sumnja da su zaraženi pacijenti ne prijavljuju kao zaraženi, dok se u drugim situacijama prijavljuju kao zaraženi, zbog čega dolazi do kaosa.

Bijela kuća je zatražila veću transparentnost oko informacija i brojki zaraženih, jer je uočeno da u nekim izvještajima kinesko Ministarstvo zdravstva briše starije slučajeve zaraženih pacijenata, što su pravdali tvrdnjom da ih miču ih evidencije da se ne bi duplicirali, ali nisu objasnili što pod time misle, piše Guardian.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:20