Article_Top_970x250

Koronavirus potpuno očistio zrak u Kini!

lakše se diše

Koronavirus potpuno očistio zrak u Kini!

ožu 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Nasa

Utjecaj kojeg koronavirus ima na ekonomiju proširio se i na atmosferu, ali u pozitivnom smjeru - zbog zatvaranja gotovo cijele industrije NASA je objavila nevjerojatne snimke razine zagađenja zraka

Satelitske snimke pokazale su neviđeni pad razine zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu tvornica zbog izbijanja korona virusa, ali i smanjiti broj putovanja.

NASA je objavila da je ova nevjerojatna promjena velikim dijelom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su razine otrovnih plinova od automobila, elektrana i tvornica. Znanstvenici su i ranije primijetili da je koronavirus doslovno 'izbrisao' emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna, prenosi 24sata.hr.

Foto: NASA

Zatvaranje industrijskih pogodna i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskih razina izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gdje se najviše koristi, piše Independent.

NASA-ine karte usporedno prikazuju razinu zagađenja u prva tri tjedna ove godine, te od 10. do 25. veljače. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje je zaraza izbila.

Foto: NASA

- Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad razine zagađenosti zraka na tako velikom području i to zbog jednog događaja - rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-i.

Zadnji put je pad razine dušikovog dioksida vidjela u vrijeme ekonomske krize 2008. godine, ali pad se nije događao ovako brzo.

Dnevnik.ba