StoryEditor

Korona ubila za jedan dan preko 100 ljudi, epidemija ne posustaje

Piše D  /  20.02.2020., 07:02h

Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je u četvrtak o novih 114 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i 394 novo zaraženih, čime se ukupan broja smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini popeo na 2.118, a broj zaraženih na 74.576.

No, broj novih slučajeva zaraze drastično je manji od 1.749 prijavljenih dan ranije, navodi se.

Iz kineske provincije Hubei, središta širenja virusa, u srijedu su potvrdili 349 novih slučajeva zaraze, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva u toj provinciji dosegnuo 62.031.

Ukupan broj umrlih u toj provinciji do kraja srijede je dosegnuo 2.029, što je 108 više u odnosu na prethodni dan.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u srijedu u glavnom gradu provincije Wuhanu, epicentru epidemije.

Wuhan je prijavio 88 novih smrtnih slučajeva, što je pad u odnosu na utorak kada ih je bilo 116. Dosad je ukupno 1.585 ljudi u Wuhanu umrlo od virusa.

U četvrtak ujutro objavljeno je i da je umrlo dvoje putnika zaraženih koronavirusom s kruzera Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu.

Riječ je o muškarcu i žena u 80-im godinama, objavila je japanska javna televizija NHK.

Na kruzeru, koji je u karanteni od 3. veljače, a kojega posljednjih dana napuštaju putnici koji nisu zaraženi, zaraženo je više od 620 putnika.

Južna Koreja potvrdila je, pak, u četvrtak 31 novi slučaj koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 82.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) objavio je i da su među novim slučajevima 23 pronađena u gradu Daegu, nakon vjerskih službi kojima je prisustvovala zaražena osoba.

Crkva Shincheonji u srijedu je na svojoj web stranici objavila kako je 10 članova zaraženo od žene koja je prisustvovala službama.

KCDC upozorio je na brzo širenje virusa, a zbog novih slučajeva lokalne vlasti su upozorile na moguće daljnje slučajeve zaraze i zatražile od građana Daegua da ostanu u zatvorenom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:27