StoryEditor

Korona u splitskom Domu: Glavna sestra je sve prijavila prije 11 dana?

Piše D  /  09.04.2020., 08:04h

U splitskom Domu za starije i nemoćne je zaraženo 10 štićenika. Zbog toga su jučer na splitskoj presici bili i ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, prenose 24sata.

Splitska policija zaprimila je zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za poduzimanjem izvida u Domu.

- S obzirom da je županija vlasnik Doma, u njenoj je nadležnosti da utvrdi eventualnu odgovornost zaposlenika. Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice, rekao je jučer ministar Beroš na konferenciji za novinare. 

Odgovora trenutno nema na upit zašto domska liječnica, koja se brine za štićenike i u domu na Zenti i ovom u Vukovarskoj, nije obavijestila nadležne kada su se zaredali štićenici s visokom temperaturom.

Prema pisanju Večernjeg Lista, glavna sestra Đapić navodno je kontaktirala epidemiologe u Splitu zbog sumnje da je virus probio barijeru i zaštitne mjere te stigao u dom u kojem radi sa starijim ljudima. Đapić je, potvrđeno je Večernjem Listu iz doma, epidemiologe kontaktirala 29.ožujka 2020. putem telefona, ali joj se navodno nitko nikad povratno nije javio. Službene potvrde ovih navoda još nema.

Djelatnica splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici za Slobodnu Dalmaciju ispričala je kako se osjećala u toj situaciju.

- Pola sata sam sinoć plakala u autu ispred kuće. Ne znam gdje ću, hoću li se vratiti u starački dom, hoću li produžiti u karantenu u Duilovo, ili ću ući u svoj stan i time ugroziti cijelu svoju obitelj. Svih zaraziti koronavirusom jer ako je pola doma prebačeno u bolnicu u izolaciju, jesam li i ja zaražena - ispričala je.

- Pa ako se znalo da 16 štićenika ima temperaturu, zašto još u petak nisu zvali epidemiologe za provjeru imali li korone ili ne? Ugrozili su naše živote, a mi pomažemo starijima. I sada ćemo mi djelatnici biti krivi, a nismo dobili ni zaštitna odijela za rad. A tko je nulti pacijent, kako je virus ušao u dom? - pita se djelatnica.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:30