StoryEditor
mostarski gradonačelnik

Kordić s državnim tajnikom Španjolske za EU: Mostar je primjer za BiH

Piše desk  /  01.12.2021., 20:09h
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Gradskoj vijećnici Juana González-Barba Pera, španjolskog državnog tajnika za Europsku uniju u pratnji Terese Lizaranzu, veleposlanice Španjolske u Bosni i Hercegovini, Joséa Miguel de Lara Toledo, zamjenika generalnog direktora za zemlje kandidate i Cristinu Borreguero Ballesteros, savjetnicu državnog tajnika za EU.

Državni tajnik zanimao se za stanje u gradu i funkcioniranje gradske vlasti u proteklom razdoblju, a nakon što u Mostaru održani lokalni izbori.

Gradonačelnik Mostara ga je upoznao po svim bitnim pitanjima te istaknuo koji su važni projekti i bitni prioriteti u fokusu nove gradske vlasti u idućem razdoblju.

Ovu priliku iskoristio je i upoznati državnog tajnika Kraljevine Španjolske s činjenicom kako je održavanju izbora u Mostaru nakon 2008. godine, prethodio Mostarski sporazum kojeg su potposali domaći čelnici te potom usvajanje izbornog zakona za Mostar koji je prošao svu potrebnu parlamentarnu proceduru.

Naglasio je kako je to razrazriješilo dugogodišnje političke i pravne probleme, uspostavljeno je Gradsko vijeće, izabran gradonačelnik, te je stvoreno međusobno povjerenje, a što za rezultat imalo činjenicu da Gradsko vijeća i Gradska uprava kvalitetno funckioniraju. Sva tri konstitutivna naroda su ravnomjerno zastupljena u Gradskom vijeću i taj model i Mostar kao takav, multikukulturalan, multietnički i multureligijski, mogu biti primjer drugim gradovima i višim razinama vlasti.

Izaslanstvo Kraljevine Španjolske posjetilo je danas i Vladu Hercegovačko-neretvanske županije gdje ih je primio predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, koji je upoznao goste s aktualnim političkim zbivanjima u HNŽ-u, s posebnim naglaskom na aktivnosti Vlade, ali i na njezine planove za buduće razdoblje.

Španjolsko izaslanstvo je obišlo i Španjolski trg odajući počast pripadnicima španjolskim pripadnicima u sastavu SFOR-a stradalim u ratu.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2022 13:05