StoryEditor
plan prilagodbe

Kordić o sanaciji deponija Uborak: Apeliram na građane da povuku tužbu

Piše N.T.  /  08.10.2021., 14:25h
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić apelirao je na današnjoj konferenciji za medije na članove Udruge građana „Jer nas se tiče“ da povuku svoju tužbu na Plan prilagodbe Federalnog ministarstva okoliša i turizma koji se odnosi na sanaciju deponija Uborak. Gradonačelnik je istaknuo kako je Plan prilagodbe vrlo jasan, konkretan i ima svoju vremensku skalu, a Grad je već u poodmakloj fazi aktivnosti vezanih za kreditiranje budući da provedba Plana košta 4,7 milijuna eura.

“Moj  apel ljudima je da se povuče tužba i da zajedno nastupimo u ovom problemu kako bi pronašli rješenje. Nakon zahtjeva od Gradskog vijeća da se nađe način izlaska iz ove tužbe, mi smo ponudili jedan vid sporazuma udruzi ‘Jer nas se tiče’ koji je nažalost bio odbijen”, rekao je Kordić. 

Mještani naselja sjeverno od Mostara okupljeni oko Udruge građana  “Jer nas se tiče“ već više od dvije godine traže da se deponij Uborak sanira, zatvori i izmjesti na drugu lokaciju. Više puta su ovo odlagalište otpada držali u višednevnoj blokadi, što je dovodilo do potpune zatrpanosti Mostara smećem.

Pojasnio je kako je tužba koju je Udruga pokrenula jednostavno ne ide u prilog nikomu.

“Mi smo kao Grad sada stali s cijelom pričom. Tužba nam objektivno predstavlja problem, jer nam koči proces ishodovanja potrebnih dozvola. U našim dosadašnjim razgovorima nisam uspio zadobiti njihovo povjerenje i, stoga, molim ih da razmisle o svemu, jer problem deponije nije samo njihov, već svih nas”, izjavio je Kordić.

Istaknuo je i kako je Grad Mostar povukao tužbu protiv spomenute udruge, pred sami početak procesa.

“Ne bih htio da se u javnosti stekne dojam da je grad na koljenima i da ta tužba svojevremeno nije imala smisla. Ideja je bila da pokažemo iskrenu namjeru i dobru volju.  Poruka s ove presice bi bila da molim ponovno ljude koji su ispred udruge ‘Jer nas se tiče’ da još jedanput razmotre svoju poziciju i da dopuste gradu raditi svoj posao jer u ovom momentu smo u situaciji takvoj da ćemo samo izgubiti dodatno vrijeme ukoliko oni zadrže tužbu”, istaknuo je gradonačelnik Mostara.

Upitan je li rješenje u spalionici otpada i ima li Grad, uopće, rješenje u vezi problema odlaganja otpada, Kordić je rekao kako je jedno od njegovih razmišljanja to da je iznalaženje nove lokacije za deponij proces koji se ne smije vezati za Plan prilagodbe.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:24