U Mostaru je održana Međunarodna stručna konferencija iz oblasti turizma i zaštite okoliša u svečanoj dvorani Ljetnikovac RadoboljaFOTO: NIKOLINA TURIć /DNEVNIK.BA -
StoryEditor
Mostar- neotkriveni turistički potencijal

Kordić: Mostar i Osijek su dva „glavna grada“ u svojstvu svojih regija

Piše Nikolina Turić  /  26.05.2022., 16:05h

U Mostaru je održana Međunarodna stručna konferencija iz oblasti turizma i zaštite okoliša u svečanoj dvorani Ljetnikovac Radobolja. Na konferenciju su prisustvovali gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Rakić, zamjenik načelnika Grada Solina Ivica Rakušić, župan Osječko- baranjske Županije Ivan Anušić, te gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Organizatori Međunarodno stručne konferencije su Udruge Naš Rodoč, Zvonigrad, Eko Kop i Naša Radobolja.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić kazao je kako su gradovi Mostar i Osijek u mnogočemu povezani i specifični. Te dodaje kako je i prije bila inicijativa da se ta dva grada razvijaju.

„Već imamo usku vezu između Grada Osijeka i Grada Mostara u dogovoru s gradonačelnikom Grada Osijeka. Osvijestio nam je našu bliskost koju imamo, a naša dva Sveučilišta dobro surađuju na polju zdravstva“, kazao je Kordić.

Kordić ističe kako imaju dobru suradnju što se tiče samog turizma.

„Grad Mostar i Grad Osijek su dva „glavna grada“ u svojstvu svojih regija. U Osijeku živi oko 25 tisuća stanovnika, dok je u Mostaru oko 105 tisuća. Od Grada Osijeka možemo dosta toga naučiti, jer su svijetli primjer u razvoju komunale i demografskog priljeva“, rekao je Kordić.

Kordić dodaje kako će na konferenciji biti prezentirano više projekata.

„Mostar je turističko središte nastojimo povezati Županije Zapadno- Hercegovačku i Hercegovačko- Neretvansku kako bismo rebrendirali Hercegovinu. A da područje Grada Mostara  bude lider, te da se time razvija jedna destinacija“, kazao je Kordić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Rakić istaknuo je kako su dva razloga njegovog posjeta u Mostar.

„Prvi razlog je što su Grad Osijek i Grad Mostar postali gradovi prijatelji, a drugi razlog je sudjelovanje na panelu oko turističkih potencijala.“, rekao je Rakić.

Rakić dodaje kako se u Gradu Mostaru rade infrastrukturni projekti, te ističe kako će i broj turista rasti.

„Nakon 2019. godine Grad Osijek ima povećanje broja noćenja u travnju, bili smo proglašeni za najbolji advent u Hrvatskoj. Radimo mnogobrojne projekte, infrastrukturne projekte na području turizma, te uređujemo popularno kupalište Kopakabana u vrijednosti od 40. milijuna kuna“, kazao je Rakić.

Rakić dodaje kako ulažu u promenadu i jedinstvenu šetnicu koja je duga 6.5 km.

„Gradovi Osijek i Mostar su središta gospodarskog, kulturnog i medicinskog dijela svoje regije. Kroz određena iskustva suradnje mogu biti plodonosnije“, rekao je Rakić.

Zamjenik načelnika Solina Ivica Rakušić ističe kako je tematika međunarodne konferencije sjajna, te dodaje kako ima dosta poveznica između gradova Solina i Mostara.

„Oba grada imaju bogatu kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu, a zanimljivo mi je industrijska baština. Grad Solin i Mostar imaju naslijeđenu tešku baznu industriju i zanimljivo će biti na konferenciji na koji način možemo rebrendirati taj prostor i prilagoditi ga za neki drugi sadržaj“, kazao je Rakušić.

Rakušić dodaje kako su kroz Europske fondove napušteni kamenolom pretvorili u izletište.

 „Preduvjeti su rješavanje imovinsko- pravne odnosa, imati spremnu projektnu dokumentaciju, a Gradu Solinu i Mostaru  su dostupna sredstva iz Europskih fondova na kojima možemo aplicirati i dobiti sredstva  za financiranje takvih projekata“, rekao je Rakušić.

Župan Osječko- baranjske Županije Ivan Anušić kazao je kako konferencija otvara potencijale i mogućnost Gradu Mostaru u turističkom smislu.

„Mostar ima puno veće turističke potencijale koji se mogu iskoristiti u gastronomiji, prirodi, tradiciji i kulturi. Sve što Grad Mostar ima morate brendirati i marketinški dobro predstaviti. Možete otvoriti jednu potpuno novu gospodarsku granu koja će jačati broj zaposlenih u tom sektoru, te ojačati ekonomski i gospodarski ovu regiju“, kazao je Anušić.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić istaknuo je kako želi unaprijediti već postojeće odnose gradova Mostara i Zadra sa Županijom HNŽ-a, gospodarskom komorom i Sveučilištem.

„Svaki grad ima svoje posebnosti i na njima je da misle ono što se može nešto primjeniti u tom gradu, da to prihvate i vide kako unaprijediti turizam u svom gradu. Kada je Republika Hrvatska ušla u Europsku Uniju vidjeli smo da se pitanje turizma izuzetno popravilo. Nadam se da će Bosna i Hercegovina biti članica Europske Unije i da će uživati sve blagodati koje je Europska Unija nosi sa sobom“, rekao je Dukić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 17:43