StoryEditor

Konzervativci osvojili premoćnu većinu u Velikoj Britaniji, potop laburista

Piše D  /  13.12.2019., 07:12h

Anketu su na biralištima diljem zemlje tijekom dana zajedničkim snagama provele vodeće britanske medijske kuće, a prvi pravi rezultati koji su počeli pristizati tijekom noći s četvrtka na petak sugerirali su da su trendovi u anketi dobro pogođeni te da su konzervativci pred trijumfom kakav nisu imali još od vremena Margaret Thatcher, a laburisti pred povijesnim porazom kakav nisu doživjeli od 1935. godine.

"Nadam se da ćete večeras slaviti", napisao je Boris Johnson u elektronskoj poruci članovima stranke nakon objave rezultata izlaznih anketa. "Vi ste iznijeli ovu kampanju. Bez vas ovo ne bi bilo moguće".

"Ovo je fantastična pobjeda Konzervativne stranke i Borisa Johnsona", komentirao je donedavni predsjednik parlamenta John Bercow. "Johnsonu se potpuno isplatila kocka s izborima. Ovo je aposlutno dramatična pobjeda".

Drugi čovjek britanskih laburista John McDonnell ocijenio je u četvrtak "krajnje razočaravajućim" težak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, potvrdi li se konačnim rezultatima, pripisavši ga "zamoru Brexitom" u vezi s kojim su laburisti bili neodlučni.

"Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim", rekao je McDonnell za Sky News, komentirajući izlazne ankete.

Škotska premijerka Nicola Strugeon zadovoljna je stranačkim rezultatom jer je SNP izgubio samo četiri od 59 izbornih jedinica u Škotskoj. Rezultate na nacionalnoj razini, međutim, nazvala je "strašnim".

Francuska je u četvrtak navečer, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu.

Pobjeda konzervativaca će "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

"To znači da će se Brexit dogoditi 31. siječnja", istaknuo je Tony Travers, stručnjak Londonske škole ekonomije.Financijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio ‘udobnu‘ većinu reagirala rastom vrijednosti britanske funte. Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016.

Gotovo je sigurno da će Laburistička stranka narednih tjedana održati sastanak i glasati o vodstvu, tako da postoji opravdana sumnja da Jeremy Corbyn odbrojava svoje posljednje dane kao čelnik opozicije.

S druge strane, Johnson bi mogao imati uvjerljivu većinu u Donjem domu parlamenta, koja će mu omogućiti neometano usvajanje zakona, pa tako i onog koji se odnosi na izlazak iz EU.

Nekoliko desetaka milijuna Britanaca jučer je treći put u posljednjih pet godina izašlo na birališta kako bi sudjelovali na najvažnijim izborima u modernoj povijesti Kraljevine; onima kojima su mediji nadjenuli nadimak ‘izbori za začepiti nos‘.

Građani su od ranih jutarnjih sati strpljivo čekali ispred svojih biračkih mjesta kako bi obavili svoju dužnost i u nikad većoj mjeri taktički glasali protiv onog kandidata kojeg smatraju većim zlom.

Naime, kratka, ali vrlo personalizirana kampanja građanima je ponudila dvije dijametralno suprotne vizije budućnosti Ujedinjene Kraljevine. Britanija Borisa Johnsona obećava brzo i odlučno napuštanje Europske unije i ‘oslobađanje potencijala države‘, dok ona Jeremyja Corbyna najavljuje novi referendum o Brexitu i tektonsku reformu gospodarstva.

Unatoč tome što je većina predizbornih anketa predviđala uvjerljivu pobjedu Konzervativne stranke aktualnog premijera, ankete su se u prošla tri izborna ciklusa pokazale kao nepouzdani prognostičari, pa ih je većina britanskih političkih analitičara uzimala s velikom dozom rezerve.

S obzirom na to da Britanci nemaju tradiciju izborne šutnje, politički tabori su cijeli dan neumorno mobilizirali svoja glasačka tijelo moleći ih da usprkos hladnoći i ledenoj kiši izađu na birališta, a posebnu je pažnju privukla poruka Konzervativne stranke kojom su građane upozoravali da su njihovi volonteri na biralištima uočili mnogo birača Corbynovih Laburista.

- Jedino što stoji između Jeremyja Corbyna i Downing streeta ste upravo vi – stoji u poruci za koju se ne može sa sigurnošću tvrditi jesu li je torijevci slali u stvarnom strahu od poraza ili kao trik za dodatnu motivaciju vlastitog glasačkog korpusa.

Čelnici europskih zemalja s velikom su pažnjom pratili izbore u Velikoj Britaniji tijekom summita Europskog vijeća koji se u to vrijeme održavao u Bruxellesu. Ujedinjenu Kraljevinu je na summitu predstavljao novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Irski premijer Leo Varadkar izjavio je da svojim susjedima želi ‘funkcionalni parlament‘ koji će moći okončati neizvjesnost Brexita, piše euractiv.jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:11