StoryEditor
sarajevo

Konstituiran novi saziv Zastupničkog doma: Begić predložen za predsjedatelja iz reda Ostalih, Radmanović pojasnio da je to neustavno

Piše fena/desk  /  01.12.2022., 13:10h

Na početku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, najstariji zastupnik koji privremeno predsjedava sjednicom, pročitao je popis zastupnik koji će činiti novi saziv ovog doma.

Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s teritorija Federacije BiH, a jedna trećina s teritorija Republike Srpske.

Aktualni saziv Zastupničkog doma koji je konstituiran danas u Sarajevu čine zastupnici Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i Edin Ramić iz SDA.

Zastupnici HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ima pet zastupnika i to: Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Zastupnici"Željko Komšić - za građansku državu - DF/GS" su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Mandate u Zastupničkom domu osvojili su i poslanici Naroda i pravde Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, te Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

NES-Za nove generacije ima dva zastupnika, i to Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad jednog - Aidu Baručiju.

Što se tiče stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih demokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, a u zastupničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Zastupnici Srpske demokratske stranke u ovom sazivu su Darko Babalj i Mladen Bosić, a Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog zastupnika imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.

Dnevni red sadrži ukupno tri točke, davanje svečane izjave zastupnika, izbor rukovodstva Zastupničkog doma i izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara.

Od 42 noovoizabrana zastupnika na općim izborima 2022. godine, na konstituirajućoj sjednici bio je prisutan 41.

Za članove Kolegija predloženi su Marinko Čavara, Nebojša Radmanović, Mladen Bosić, Denis Zvizdić.

Zastupnik DF-a Milan Dunović ispred stranke je predložio Zlatana Begića za predsjedatelja iz reda Ostalih koji se nacionalno izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac, međutim predsjedatelj je rekao da to nije u skladu s Ustavom BiH.

Na zahtjev zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića predsjedatelj je dao pauzu od pola sata nakon čega se pristupiti izboru članova Kolegija.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:37