StoryEditor
humani rođendan

Konobar iz Banje Luke ušteđevinu od 20.000 kovanica darovao oboljelim mališanima

Piše desk  /  09.04.2022., 15:16h
Slaveći dan rođenja većina gasi svjećice na torti i diči se skupocjenim poklonima, a konobar iz Banje Luke Bojan Marčeta, plemenit i skroman, odlučio je za svoj 40. rođendan darovati najmlađa hrabra srca u RS-u te je četverogodišnju ušteđevinu od 1.000 maraka, i to sve po pet feninga, uplatio na račun Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", piše Glas Srpske.

Ovaj nesvakidašnji štediša godinama skuplja sitan novac, po pet feninga, želeći pokazati svima da ljudi griješe kada ne uzimaju sitniš i smatraju ga bezvrijednim.

Prije četiri godine pisao o Bojanovom neobičnom potezu kada je s 7.400 kovanica od po pet feninga platio ratu kredita. Ovoga puta otišao je korak dalje i skupio 20.000 kovanica.

Bojana život nije mazio. Nakon što je u grad na Vrbasu došao u vihoru rata iz rodnog Drvara, kao i sve izbjeglice krenuo je s nule. Naučio je što znači imati pa nemati, a posebno što znači boriti se s opakom bolešću i izgubiti bitku. U toj borbi Bojan je prije pet godina izgubio suprugu i u znak sjećanja na nju i njenu borbu ušteđevinu tešku oko 54 kilograma u petak je uplatio za najmlađe borce.

"Znam koliko je potrebno i novca i pažnje kada se čovjek bori s teškom bolešću. Osim toga, moja kćerka Marija pričala mi je o prijatelju koji se razbolio i koji je jedno vrijeme boravio u Roditeljskoj kući. Sve to me potaklo na razmišljanje i nisam imao dilemu što ću s novcem. Vrijeme je prolazilo, kovanica je bilo sve više i skontao sam da bih baš na 40. rođendan mogao dati svoje malo za najhrabrije. Moj moto u životu je da pomažem drugima, drugačije ne znam", priča Bojan.

Bojan, koji je već sedam godina zaposlen u banjalučkom hotelu "Jelena", ističe da su ga kolege podržale i ohrabrile i kada je prvi put sakupljao sitniš. Za svoj kolektiv kaže da boljih nema, a lice humanosti zajedno su pokazali u jeku pandemije koronavirusa, kada su izdvojili svoje dnevnice i donirali Odjelu pulmologije Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2023 21:37