StoryEditor
mostar

Konferencija ‘PR, Media & Sports Days‘ završena s fokusom na umjetnu inteligenciju i sport

Piše fena  /  10.11.2023., 18:09h

Posljednji dan Međunarodne znanstveno-stručne konferencije "PR, Media & Sports Days" s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija bio je posvećen sportu.

U treći dan konferencije gledatelje su uveli Hrvoje Jozak iz GNK Dinamo Zagreb i Ivan Ivković sa SportKluba panelom Analitika u modernom nogometu, koji je moderirao Ivan Tomić iz nogometnog magazina FourFourTwo.

Nakon panela uslijedila su izlaganja koja su na zanimljiv način povezala temu umjetne inteligencije sa sportom, a neka od njih bila su "Primjena novih tehnologija u sportu", "Var sustav u nogometu" te "Korištenje informatičke tehnologije i analitike u sportskim medijima".

Novost ovogodišnje konferencije bila je završna sekcija Poster prezentacije na kojoj su se izlagači dotakli tema, kao što su korištenje chatbotova, korištenje umjetne inteligencije u kriznom komuniciranju te primjena umjetne inteligencije u vizualnoj komunikaciji.

Da se konferencija "PR, Media & Sports Days" ističe po kreativnosti i digitalnoj inovativnosti najbolje se pokazalo na samom zatvaranju jer je zaključke konferencije pročitala umjetna inteligencija, ističu organizatori.

Tijekom protekla tri dana sudionici su mogli slušati inspirativna predavanja, konstruktivne panel rasprave i prezentacija koje su obogatile razumijevanje utjecaja umjetne inteligencije na područja komunikacije, sporta, medija i drugih znanstvenih disciplina.

Konferencija PR, Media & Sports Days pozicionirala se kao platforma koja čini znanje dostupnim svima, a prije svega studentima.

Na temelju izlaganja i panel rasprava Organizacijski odbor Konferencije utvrdio je ukupno sedam zaključaka, od kojih je prvi da se primjenom alata umjetne inteligencije u odnosima s javnošću može preciznije i lakše ciljati stratešku javnost i postići veću interaktivnost i pozornost medija, što sve skupa čini odnose s javnošću učinkovitijim.

Zaključeno je i kako je najveća prednost i revolucija u pripremama kampanja u odnosima s javnošću aplikacijska vrijednost alata umjetne inteligencije u prikupljanju i analiziranju golemoga broja podataka, zahvaljujući kojima se može individualizirati publiku i personalizirati sadržaj prema recipijentima.

Iako umjetna inteligencija može pridonijeti profesionalnim djelatnostima temeljenim na komunikaciji, istovremeno zahtijeva dodatno znanje i stručnost kako bi se pravilno razumjela i primijenila. Ovo je podsjetnik na važnost stalna usavršavanja i prilagodbe novim tehnološkim trendovima, navedeno je u zaključcima.

Osim što odnosi s javnošću zastupaju interese organizacije za koju rade, postoji i etička obveza služenja javnomu interesu. Dakle, kada je riječ o implementaciji umjetne inteligencije, zaključeno je kako je potrebno razmotriti način na koji se podatci prikupljaju i koriste jer kao i svaka druga tehnologija, ona sama po sebi nije ni dobra, ni loša, nego to ovisi o korisnicima koji je rabe.

Područja u kojima je najpotrebniji razvoj alata umjetne inteligencije su zasigurno područja tehničke produkcije sadržaja - tekst, video i fotografije. Svjesnost o potrebi i načinu primjene umjetne inteligencije je prisutna i preporuka je svima u svim strukama, ne samo u novinarstvu, da se nauče koristiti alatima umjetne inteligencije jer je ona, kako je zaključeno, već prisutna i postaje uvjet bez kojeg se neće moći.

S naglaskom na analitici baze podataka i korištenju alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji, može se zaključiti da su nove tehnologije ne samo budućnost, već i neizostavan dio sadašnjosti sporta. Klubovi, sportaši i treneri koji usvajaju ove tehnologije imaju očiglednu prednost u optimizaciji performansi, razumijevanju protivnika i smanjenju rizika od ozljeda, zaključeno je na konferenciji.

Kako se dodaje, uspjeh u sportu zahtijeva integraciju analitike i umjetne inteligencije. Od strategija tijekom utakmica do prilagodbi treninga, umjetna inteligencija pruža ključne uvide koji često čine razliku između pobjede i poraza.

Na samome kraju predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Marijan Primorac zahvalio je svim sudionicima konferencije, posebno suorganizatorima Inland Norway University of Applied Sciences i Sveučilištu Sjever, članovima Organizacijskoga i Izvršnoga odbora, medijskim partnerima i sponzorima Podravki, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Hrvatskoj pošti Mostar i Ledi koji su još jednom prepoznali društvenu važnost ove konferencije i poduprli njezino održavanje.

Naposljetku predsjednik Organizacijskog odbora najavio je devetu konferenciju s radnim naslovom "Etika u odnosima s javnošću, medijima i sportu".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:36