StoryEditor

Konaković: Zaposlit ćemo sve članove porodica šehida i poginulih boraca

Piše D  /  07.06.2019., 01:06h

Prema detaljnoj analizi, trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo vode 643 osobe koje su članovi porodica šehida i poginulih boraca. Dosadašnjom analizom jasno su detektirana potrebna sredstva za ovu inicijativu te je potpuno izvjesno da će sredstva biti osigurana već u ovoj budžetskoj godini.

"Kao odgovorni političari i kao neko tko se boji na bilo koji način uprljati uspomenu na naše šehide nismo htjeli da s ovom inicijativom iziđemo ranije u javnost dok ne uradimo detaljnu analizu, ne prikupimo sve podatke i ne budemo sigurni da je moguće osigurati sredstva u tekućoj budžetskoj godini. Sada smo sigurni da su se stekli svi uvjeti da ova vlast u Kantonu Sarajevo zaposli sve nezaposlene članove porodica šehida i poginulih boraca", kazao je Konaković.

Prema navodima Naroda i Pravde, sredstva za ovu kategoriju bit će osigurana kroz rebalans budžeta Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kao i kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo na pozicijama predviđenim za Ministarstvo za boračka pitanja KS. Dio sredstava bit će osiguran kroz Ministarstvo za privredu koje dodjeljuje grant sredstva.

"Želim reći da ovim potezom naše društvo ne čini nikakvu uslugu već vraća dug porodicama koje su obrani naše domovine izgubili najmilije. Mi smo ponijeli emanet da se brinemo o njima i ovim taj emanet ispunjavamo. Zapošljavanje članova porodica šehida i poginulih boraca bit će usklađeno s njihovom stručnom spremom, a radit će se i na programima dokvalifikacije i prekvalifikacije", dodao je Konaković. 

On napominje i da su sredstva osigurana zahvaljujući rastu budžeta, ali i domaćinskom odnosu prema javnim dobrima i borbi protiv korupcije na svim poljima.

"Ovo je samo primjer da u Kantonu Sarajevo, ali i u drugim dijelovima naše domovine Bosne i Hercegovine, postoje sredstva za ovakve namjene, ali novac bh. građana odlazi u privatne džepove, stranačke centrala i moćne lobije koji kradu od onih koji su u najvećoj potrebi. Ovaj potez neće dokinuti svu nepravdu u našoj domovini, ali jasno pokazuje da je promjena moguća i da ona dolazi", zaključio je Konaković.

Iz Naroda i Pravde podsjećaju i da je u prethodnom sazivu Skupštine KS upravo Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde, pokrenuo inicijativu za zapošljavanje dobitnika najviših priznanja Univerziteta u Sarajevu (zlatan i srebrna značka) i drugih vrhunskih studenata. Taj projekt je zaživio i traje i danas, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:18