StoryEditor
ministar vp bih

Konaković: "Vratili smo međunarodni fokus na BiH, više se o nama ne govori bez nas"

Piše fena  /  19.09.2023., 09:20h

Važno je da prisustvujemo događajima na kojima se okupljaju svjetski lideri i da na marginama tih skupova imamo veliki broj bilateralnih sastanaka. Moramo biti prisutni, o BiH moramo govoriti mi, a ne dozvoliti da se više o nama govori bez nas. Mislim da nas je do sad ta inertnost naše diplomacije skupo koštala, izjavio je iz New Yorka za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Po njegovim riječima, već se vide obrisi ove pojačane komunikacije i po političkim stavovima i po odlukama koje dolaze iz Brisela, ali i drugih važnih centara.

-U kratkom roku smo uspjeli, kao što smo i najavili, Bosnu i Hercegovinu vratiti u fokus i radimo na tome i dalje, a ove prilike nam omogućavaju da u tome budemo uspješni, ističe šef bh. diplomacije.

Konaković predvodi brojne aktivnosti delegacije BiH na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Između ostalog osvrnuo se na sastanak koji su s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana organizirali šefovi diplomacije Italije, Hrvatske i Slovenije.

-Ove tri zemlje zaista nesebično zagovaraju što brže pridruživanje naših država Europskoj uniji. Usvojili smo neke konkretne zaključke, napravili smo jednu radnu grupu koja će se unutar UN-a sastajati, raditi zajedno, lobirati za što brže proširenje Unije i što bolju poziciju naših zemalja u tom procesu, ističe ministar Konaković.

Iznimno aktivan radni dan bh. delegacija u New Yorku upotpunila je sudjelovanjem na sastanku o održivom razvoju te prisustvu na događaju o vještačkoj inteligenciji kao jednom od alata u razvoju ekonomije koji su organizirali Japan, SAD, Singapur, Velika Britanija i neke druge države. To je bila prilika i za susret s američkim državnim tajnikom Antony Blinkenom, koji je bio domaćin još jednog važnog događaja na kojem je bio i ministar Konaković. Govorilo se, naime, o porastu borja smrtnih slučajeva od sintetičkih droga i koaliciji koju je okupio tajnik Blinken uime SAD-a i koja vrlo dobro funkcionira.

-Nadam se da će Predsjedništvo BiH prihvatiti prijedlog Ministarstva vanjskih poslova da se što prije priključimo toj koaliciji u borbi protiv sintetičkih droga koje su uzele puno života u SAD-u, Kanadi, Meksiku i drugim dijelovima svijeta. Na marginama svih tih sastanaka razmjene se vrlo važne informacije i mi iskoristimo svaku priliku da upoznamo važne ministre vanjskih poslova s procesima u BiH, navodi šef bh. diplomatije.

On je također sudjelovao i na događaju koji su organizirali njemački kancelar Olaf Scholz i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a u izjavi za Fenu ministar Konaković izdvojio je i tradicionalnu večeru u organizaciji Misije BiH pri UN-u, gdje su svi predstavnici BiH porazgovarali o aktivnostima koje ih očekuju u narednim danima u New Yorku.

Prethodnog dana uprličen je i bilateralni sastanak s ministricom vanjskih poslova Lihtenštajna, što je posebno važno u kontekstu činjenice da ova kneževina od 15. novembra preuzima predsjedanje Vijećem Europe. Za danas su predviđeni bilateralni susreti sa šefovima diplomacije Argentine, Latvije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministrom turizma Saudijske Arabije, kao i sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, Josepom Borellom. Ministar Konaković prisustvovat će i otvaranju  debate u Generalnoj skupštini UN-a.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 17:37