Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković susreo se danas s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prije zvaničnog sastanka u Ministarstvu, Konaković i Baerbock prošetali su Baščaršijom. Foto FENA/Harun MuminovićHARUN MUMINOVIć - Fena
StoryEditor
Predsjednik NiP-a

Konaković: Vi koje nervira skup Bošnjaka, znajte da je ovo prvi

Piše DESK  /  09.04.2024., 18:03h

"Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji ovakav skup poredi sa ‘srednjovjekovnim modelom‘ jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institucije BiH niti im umanjuje značaj", smatra Konaković.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković odgovorio je nakon što član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nije podržao ideju održavanja skupa političkih predstavnika Bošnjaka iz regije.

"Neprimjerenim smatram poređenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji ovakav skup poredi sa ‘srednjovjekovnim modelom‘ jer naše okupljanje ni na koji način ne derogira institucije BiH niti im umanjuje značaj", napisao je između ostalog Konaković u objavi na Facebooku.

Konaković je poručio i da će se sastanak održati u petak kako je planirano i da se odazvao veliki broj pozvanih.

"Vi koje ovaj skup nervira treba da znate da je prvi i da će ih biti još", zaključio je Konaković.

Podsjetimo, Bećirović je poručio da odnose između država treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na međuetničkim osnovama.

"Vrijeme je da svi u regiji napuste srednjovjekovne modele i otvore novu eru ravnopravne međudržavne komunikacije i suradnje koja priliči XXI. stoljeću. Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i 

21. svibanj 2024 12:45