StoryEditor
lider nip-a

Konaković uvjeren da će nova vlada Federacije BiH biti brzo formirana

Piše hina  /  20.04.2023., 13:11h

Nova vlada Federacije BiH će, unatoč zastojima, biti formirana idućih desetak dana, no visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt morat će intervenirati da se uklone sadašnje blokade koje nameće Stranka demokratske akcije (SDA), ocijenio je u četvrtak Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda (NiP).

NiP je, zajedno sa SDP-om i i Našom strankom (NS), okosnica bošnjačko-građanskog bloka koji je nakon izbora dogovorio koaliciju s HDZ BiH u formiranju vlasti. Ta je koalicija profunkcionirala na razini države, no izvršna vlast u Federaciji BiH još nije formirana jer SDA, preko svog potpredsjednika entiteta Refika Lende, blokira potvrdu imenovanja nove vlade koju je ranije imenovala predsjednica Federacije Lidija Bradara.

Konaković, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, kazao je novinarima u Sarajevu kako je uvjeren da će proces uspostave nove entitetske vlade biti ubrzo okončan, vjerojatno do kraja travnja.

Kazao je kako je moguće da se "nekim čudom Lendo probudi" i potpiše odluku o imenovanju nove vlade, koju bi onda potvrdio Zastupnički dom entitetskog parlamenta, no izglednijim smatra intervenciju visokog predstavnika Schmidta.

"Više vjerujem da će Schmidt popraviti ili raspetljati taj čvor", kazao je Konaković.

Vjeruje i kako će dvije manje stranke-članice bošnjačko-građanskog bloka, koje sada prijete napuštanjem koalicije ukoliko Schmidt nametne jednokratno rješenje za deblokadu uspostave vlade, ipak ostati partneri. Traže da Schmidtovo rješenje bude trajno ili da se ono ustanovi međustranačkim dogovorom kroz izmjene entitetskog ustava koje bi izglasao parlament.

Stranka za BiH (SBiH) i Narodni europski savez (NES) najavile su kako će u slučaju jednokratnog rješenja napustiti blok kojega sada u Zastupničkom domu čini 54 od 98 zastupnika. Bez njihovih devet zastupnika u tom slučaju HDZ sa svojim bošnjačkim i građanskim partenrima ne bi mogao izglasati novu vlast.

Te dvije male stranke dobile su ponudu za četiri ministarske pozicije u novoj vladi Federacije, a Konaković smatra kako je to dovoljan razlog da one ostanu u koaliciji.

Visoki predstavnik Schmidt, kako se očekuje, narednog bi tjedna trebao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluku čiji je cilj otkloniti blokadu za kojom je sada posegnuo Lendo.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 11:45