StoryEditor
sad

Konaković u Washingtonu održao sastanke sa Cholletom i izaslanstvom Svjetske banke

Piše fena  /  26.09.2023., 10:39h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se u ponedjeljak u Washingtonu sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, izaslanstvom Svjetske banke koje su predvodili izvršni potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio i izvršni direktor Koen Davidse te profesorom na Sveučilištu John Hopkins Edwardom Josephom.

Na sastanku ministra Konakovića i savjetnika Cholleta razgovarano je o jačanju suradnje BiH i SAD, aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima, putu BiH u EU i NATO. Ministar Konaković je izvijestio sugovornika o napretku BiH kada je riječ o europskim integracijama u razdoblju od formiranja Vijeća ministara BiH u siječnju ove godine. Ocijenio je da su jasno vidljive ubrzane reforme i napori, koji naša zemlja čini, kako bi do kraja godine otpočeo proces pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Savjetnik Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji. Ponovio je spremnost američke administracije da kroz aktivnu ulogu doprinese stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnim izazovima, ruskom utjecaju na zbivanja u našoj regiji kao i mogućim posljedicama tog utjecaja na europske integracije. Potvrđena je američka opredijeljenost da bude čvrsto uz BiH u trenutcima kada se donose važne odluke za našu zemlju.

Tijekom boravka u Washingtonu, ministar Konaković je danas održao sastanak sa izaslanstvom Svjetske banke, koje su činili potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio, izvršni direktor Koen Davidse i direktor za mobilizaciju resursa pri Međunarodnoj razvojnoj asocijaciji Dirk Reinermann.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o pozitivnim koracima koje je Bosna i Hercegovina napravila od formiranja aktualnog Vijeća ministara. Posebno je istaknuta činjenica da je BiH postala 55. zemlja kontributor u IDA (Međunarodna asocijacija za razvoj), što predstavlja veliki iskorak za zemlju koja je od primatelja pomoći u postratnom periodu postala donatorom.

Sugovornici su se složili da je suradnja Bosne i Hercegovine i Svjetske banke jako dobra, što rezultira i brojnim projektima. Izvršni direktor Davidse je ponudio ekspertizu Svjetske banke na putu koji BiH očekuje u pregovorima sa EU. Ministar Konaković je naglasio da će BiH intenzivnije raditi na izmjeni zakona, ubrzanju usvajanja projekata i drugim administrativnim mjerama koje bi poboljšale i ubrzale upravljanje projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

O aktualnoj situaciji u BiH i globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini ministar Konaković je razgovarao tijekom susreta sa vanjskopolitičkim analitičarem i profesorom na Sveučilištu John Hopkins Edwardom Josephom, priopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVPBiH. 

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:16