StoryEditor
odgovor

Konaković trola Komšića: "Ako to uspije, salutirat ću genijalcu"

Piše desk  /  08.05.2023., 14:00h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) odgovorio je na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića po pitanju istočne i južne interkonekcije.

Komšić je po ovom pitanju poručio kako zeleno svjetlo za otvaranje pregovora može dati samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a osvrćući se pri tome na najavu Konakovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će se južna i istočna interkonekcija razmatrati na idućoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ujedno, Komšić je izjavio i da bez usvajanja zakona o plinu na državnoj razini neće glasati za izgradnju južne i istočne plinske interkonekcije, te da je njegovom stavu blizak i drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Komšić je stava da bi u trenutnim okolnostima plinom u ovim slučajevima upravljale kompanije pod nadzorom Republike Srpske, odnosno iz županija u kojoj je HDZ BiH na vlasti, te da bi se praktično opskrba plinom predala Beogradu i Zagrebu.

Konaković: Oduševljen sam

Na današnjoj press konferenciji povodom stotinu dana njegovog mandata na čelu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, mediji su od Elmedina Konakovića zatražili i stav o Komšićevim tvrdnjama.

“Oduševljen sam idejama nekih koelga i idealističkim rješenjima, živim za dan kad će se to dogoditi. Potpuno podržavam inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i nadam se da će on ovih dana izaći sa tekstom zakona o plinu, da će nam osigurati parlamentarnu većinu i da ćemo mi to izglasati. Kada on to uradi, ja ću izaći salutirati i reći da je on genijalac koji vodi BiH u pravom pravcu. Ako neko od mene traži da čekajući bajkovita rješenja ne radim svoj posao – taj se vara”, odgovorio je šef bh. diplomacije.

Podsjetimo, južna plinska interkonekcija predviđa izgradnju plinovoda kojim bi se iz Hrvatske uvozio plin u BiH i tako riješila potpuna zavisnost zemlje od ruskog plina.

Istočna plinska interkonekcija predviđa uspostavljanje plinovoda iz Srbije preko Zvornika do Bijeljine.

Dodik je nedavno najavio kako ministri iz RS neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH ukoliko se na dnevnom redu ne nađe pitanje istočne interkonekcije.

Situacija je razriješena u petak, na sastanku Konakovića i Dodika, na kojoj je dogovoreno da će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći odluke o realizaciji istočne te južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:59